Miercuri, 27 septembrie 2016, a avut loc la Cluj lansarea proiectului de program al Platformei Democrație și Solidaritate – DEMOS, un proiect civic și politic menit să articuleze drepturi, nevoi și interese care nu au fost reprezentate cu adevărat în viața publică și politică românească.
Proiectul de program conține idei și propuneri privind domeniile economice, sociale, administrative, politice și de mediu. Toate propunerile sunt bazate pe valorile și principiile asumate de Platformă. Acestea vizează reconstrucția economică a României, reducerea sărăciei, inegalităților și privilegiilor ce macină societatea din interior și o condamnă la instabilitate și subdezvoltare, trecerea de la un model economic bazat pe mâna de lucru ieftină, pe dumping social și de mediu, la unul centrat pe producție, inovație, cooperare și sustenabilitate; transformarea accesului general la educație, sănătate și cultură în priorități ale guvernării; guvernarea transparentă și competentă, responsabilă în fața cetățenilor și capabilă să reziste abuzului de putere și tentativelor de capturare a statului; politici de gen coerente menite să îmbunătățească statutul social, economic și politic al femeilor; responsabilitatea față de natură și construirea de instituții puternice de protecție a biodiversității, a apei și aerului; oprirea exploatării distructive a resurselor naturale și integrarea priorităților de dezvoltare economică cu cele legate de mediu și protecție a comunităților locale.
„Construcția unui program incluziv reprezintă un obiectiv asumat de Demos care se reflectă în proiectul de Program. De-a lungul anilor, prea multe situații care sunt surse majore ale inegalității au fost omise din programele partidelor politice, din guvernare ori inserate doar din rațiuni electorale.” (Oana Băluță, membră grup de inițiativă Demos).
„Democrația și solidaritatea nu sunt doar slogane populiste. Fără implementarea lor la nivel social și politic, o țară nu poate fi nici dezvoltată, nici civilizată. Demos este o platformă solidă și va deveni în curând o construcție politică națională, o alternativă viabilă, autentică și rațională pentru progresul României.” (Claudiu Turcuș, membru grup de inițiativă Demos, Cluj).
“Mesajul este simplu. Vrem să construim o societate în care nimeni nu este lăsat în urmă, nimeni și nimic nu mai este sacrificat pentru profitului cuiva, iar politica și guvernarea sunt instrumentele prin care ne asigurăm că acest lucru se întâmplă.” (Claudiu Crăciun, membru grup de inițiativă Demos).
Propunerile din proiectul de Program lansat la Cluj vor fi discutate detaliat într-o serie de întâlniri și dezbateri publice organizate peste tot în țara astfel încât să ajungă să reprezinte fidel nevoile și ideile unui grup cât mai mare de cetățeni.
Platforma Demos este construcție bazată pe deschidere și participare cetățenească care își propune să aducă teme sociale și ecologice pe agenda publică.
Programul platformei poate fi consultat aici.
Cum de poate adera?
Asteptam