Deși Proclamația de la Timișoara, documentul cel mai important al revoluţiei, a fost identificată în istoria recentă doar cu punctul 8, aceasta a avut și o viziune economică și socială care a fost ignorată. Conform acesteia, revoluționarii Timișoarei nu se temeau de privatizare dar doreau să o facă în favoarea angajaților, având deplină încredere în capacitatea lor de a gestiona intreprinderile și activitatea productivă. De asemenea, erau conștienți, spre deosebire de mulți, de perspectiva instalării unei ordini economice a inegalităților: “Deși milităm pentru reeuropenizarea României, nu dorim copierea sistemelor capitaliste occidentale, care își au neajunsurile și inechitățile lor” (Proclamația de la Timișoara, punctul 10). Nu ştim la care sisteme se refereau exact dar semnalul pentru o societate integrată şi solidară era clar.
Inspirați de această viziune dezbatem alternativele economice ale tranziției românești, unele uitate, unele marginalizate, dar toate necesare pentru a dezbate critic traseul economiei dupa 1989. Dezbaterea va contribui la articularea unei viziuni alternative de dezvoltare economică a României. Aceasta vizează în primul rând reconstrucția economică, reducerea sărăciei, inegalităților și privilegiilor ce macină societatea din interior și o condamnă la instabilitate și subdezvoltare; trecerea de la un model economic bazat pe mâna de lucru ieftină, pe dumping social și de mediu, la unul centrat pe producție, inovație, cooperare și sustenabilitate; crearea unei guvernări transparente și competente, responsabilă în fața cetățenilor și capabilă să reziste tentativelor de capturare a statului; politici de gen coerente menite să îmbunătățească statutul social, economic și politic al femeilor; oprirea exploatării distructive a resurselor naturale și integrarea priorităților de dezvoltare economică cu cele legate de mediu și protecție a comunităților locale.
Propunerile care vor rezulta din dezbaterea de la Timișoara se vor regăsi în programul consolidat al Platformei Demos care va fi făcut public spre sfârșitul anului. Acesta va fi discutat detaliat într-o serie de întâlniri și dezbateri publice organizate în țară.
Platforma Demos este un proiect civic și politic menit să articuleze drepturi, nevoi și interese care nu au fost reprezentate cu adevărat în viața publică și politică românească. Aceasta este o construcție bazată pe deschidere și participare cetățenească care își propune să aducă teme sociale și ecologice pe agenda publică.
Photo credits: Camil Tulcan, 2008