Dincolo de consensul privind nocivitatea corupției pentru societatea românească, suntem datori să depășim clișeele, sloganurile facile și soluțiile pretins simple pentru a aborda cauzele profunde ale corupției, fenomenele corelate (clientelism, captura a statului de către interese economice, evaziune fiscală şi criminalitate economică) și implicațiile pe termen lung ale modului în care ne raportăm la aceste probleme.
”Corupția” nu este doar un fenomen ce implică abuzul pozițiilor publice în beneficiul privat. Complexitatea sa refuză soluții tehnice, unidirecționale, fie ele administrative sau penale.
În discursul public românesc lupta împotriva corupției ține loc de analiză socială, program politic sau nuanțe ale politicilor publice. În realitate, putem identifica o multitudine de fenomene distincte, denumite generic corupție, ce au cauze diferite și produc consecințe diferite: abuzul, incompetența, improvizarea, fuga de responsabilitate, cadrul juridic contradictoriu, finanțarea unor instituții, entități și sectoare (de la partide politice, la educație și magistrați), criteriile de selecție ale personalului administrativ, instabilitatea și arbitrariul normelor juridice și a procedurilor administrative. Abordarea fiecăreia dintre aceste probleme presupune instrumente diferite, iar comasarea și tratarea acestora exclusiv prin procedurile penale este profund inadecvată.
În cadrul acestei dezbateri, explorăm modalitatăţile prin care instituţile politice şi administrative pot fi reformate atât pentru a deveni mai integre cât şi să devină motoare ale dezvoltării socio-economice. Aceste reforme se referă atât la întărirea capacităţii de a obţine resurse prin taxe şi impozite precum şi a modului în care aceste resurse sunt distribuite şi folosite.
Platforma Demos est un proiect menit să articuleze drepturi, nevoi și interese care nu au fost reprezentate cu adevărat în viața publică și politică românească. Aceasta este o construcție bazată pe deschidere și participare cetățenească care își propune să aducă teme sociale și ecologice pe agenda publică.
Vă așteptăm!
Credit foto: Camil Tulcan, Stairways to underground, 2004