România se confruntă cu mai multe situații de risc din cauza lipsei unor decizii politice ale autorităţilor care nu numai că evită subiectul sănătății sexuale și reproductive, dar de multe ori pun piedici în calea activităţii de informare privind temele sexualităţii desfășurate de organizaţiile non-guvernamentale.
România are:
- Cel mai mare număr de fete sub 15 ani care devin mame și al doilea cel mai mare număr de sarcini în rândul adolescentelor cu vârsta cuprinsă între 15 și 19 ani.(sursă: https://goo.gl/34bcmI). În 2014 numărul tinerelor care aveau mai puțin de 15 ani și au născut era de 661, iar al celor cu vârsta între 15-19 era de 17.887, conform Anuarului statistic INSEE 2015.
- Al doilea cel mai mare număr de noi diagnosticări cu HIV în rândul tinerilor cu vârstă de până la 24 de ani (sursa:https://goo.gl/kqJ4qj).
- Cel mai mare nivel al mortalității în urma cancerului de col uterin, de 6,3 ori mai mare decât media ţărilor din Uniunea Europeană (sursă: https://goo.gl/iRUDvF)
În faţa acestei stări de fapt caracterizate prin neglijență, ignoranţă şi iresponsabilitate, care condamnă sute de mii de femei la vulnerabilitate, suferinţă, boală și moarte, cerem autorităţilor să includă în programa şcolară educaţia pentru sănătate şi să colaboreze cu ONG-urile de profil. De asemenea, încurajăm Guvernul şi societatea civilă să colaboreze pentru elaborarea şi aprobarea Strategiei Naţionale a Sănătăţii Reproducerii pentru îmbunătățirea sănătății fetelor și femeilor.
Demos consideră fundamental şi inalienabil dreptul fiecărei femei de a dispune de corpul ei şi de a decide dacă să aibă un copil sau nu. De asemenea, infrastructuctura socială (creșe, grădinițe) și politicile coerente pentru familie trebuie să sprijine armonizarea vieții de familie cu profesia și posibilitatea unui trai decent, iar educația pentru viață privată să încurajeze parteneriatul de gen și parentalitatea reciproc asumată.
Sursă foto: Societatea de Educație Contraceptiva şi Sexuală