Cu ocazia Zilei Mondiale a Dreptății Sociale, reafirmăm importanța solidarității, echității și a tratamentului egal oferit cetățenilor indiferent de gen, sex, rasă, religie sau cultură din care provin.
În 2007 Adunarea Generală a ONU a declarat ziua de 20 de februarie Ziua Mondială a Dreptății Sociale. Această proclamație simbolică încerca să atragă atenția asupra nevoii de a construi societăți solidare, bazate pe echitate socială și economică, precum și pe respectarea drepturilor fundamentale a tuturor membrilor comunității. Prin acest eveniment ONU recunoaște că politicile care combat inegalitatea și discriminarea trebuie să fie aplicate nu doar la nivel național, ci și în relațiile dintre state, state care pot lucra împreună pentru o mai bună redistribuire a veniturilor la nivel planetar sau pentru soluționarea unor crize cauzate de inegalitate.
Ziua Dreptății Sociale din 2018 este dedicată problemei migrației motivată de nevoia de a munci. Conform datelor statistice, majoritatea mișcărilor de migrație modernă sunt cauzate de nevoia de a găsi locuri de muncă mai bine remunerate sau condiții de lucru mai bune. Se estimează că în jur de 150 de milioane de lucrători și-au părăsit țările de origine în căutarea unui loc de muncă decent sau a unui venit îndestulător. România se confruntă la rândul său cu o problemă a migrației forței de muncă, fiind printre statele din Uniunea Europeană cu cei mai mulți cetățeni care au părăsit țara și trăiesc într-un alt stat UE, conform Eurostat. Cei mai mulți dintre românii care au emigrat au făcut-o pentru a-și asigura o sursă de venit decentă pentru ei și familiile lor, familii care sunt de multe ori despărțite și lăsate în urmă.
Sursă foto: Attila Erdelyi, concurs foto Work4Youth, Organizația Mondială a Muncii