Parlamentul României a aprobat în data de 20 iunie cu o majoritate covârșitoare (274 pentru, 2 abțineri, 4 voturi împotrivă) inițiativa legislativă ce vizează modificarea și completarea Legii 416/2001 privind venitul minim garantat (VMG).
Modificările aduse nu mai permit beneficiarilor să refuze un loc de muncă (anterior, aveau posibilitatea să refuze trei locuri oferite înainte de a le fi sistat ajutorul) și adaugă o nouă obligativitate, de a efectua muncă zilieră, pe lângă cea de a căuta un loc de muncă și cea de a efectua muncă în folosul comunității. Inițiatorii legii și ai amendamentelor au fost de la ALDE, PSD, PNL și PMP, existând nu mai puțin de patru inițiative separate care au fost contopite într-una singură. Toate partidele parlamentare s-au unit pentru a distruge bazele statului social, și așa printre cele mai firave din Europa.
Inițiatorii au ignorat datele care arată că cei 216.000 de beneficiari de VMG nu sunt încadrați în muncă pentru că sistemul nu reușește să-i transforme în persoane angajabile. Aceste persoane au primit cea mai slabă și puțină educație, au avut acces limitat sau deloc la servicii de sănătate, nu au avut niciodată un contract de muncă deși au muncit pe șantiere sau pe câmpuri, au îmbătrânit și s-au îmbolnăvit, sunt părinți care au în grijă mulți copii și doresc să beneficieze de asigurare de sănătate. Simpla interdicție de a refuza un loc de muncă nu îi va integra mai ușor pe piața muncii. Din contră, îi va împinge și mai departe, luându-le asigurarea de sănătate și sumele derizorii de bani din care își asigurau o mică parte din costurile de subzistență (între 142 şi 527 RON, în funcție de mărimea familiei).
Efectele legii în forma actuală vor fi devastatoare pentru familiile care primesc VMG, ducând la precaritate şi excludere economică grave, vor încuraja şi mai mult migrația, destrămarea familiilor sau forme agravate de exploatare a muncii. Obligativitatea de a accepta un loc de muncă pune beneficiarul de VMG la dispoziția primarilor şi agenţilor privaţi și într-o relație de subordonare și dependență amintind de vremuri premoderne.
Aceste prevederi încalcă, în opinia noastră, Declarația Universală a Drepturilor Omului, care include dreptul la protecție socială, prezent de altfel și în Constituția României.
Considerăm aceste modificări inacceptabile. România are nevoie de solidaritate, România are nevoie de un stat care nu îi pedepseşte pe cei mai săraci şi vulnerabili dintre noi. Solicităm Președintelui României să retrimită legea în Parlament pentru dezbatere! Vom face toate demersurile necesare pe lângă grupurile parlamentare, documentând situația economică, socială și legală a beneficiarilor VMG, pentru a le convinge să elimine aceste prevederi care nu fac decât să încurajeze disprețul față de cei defavorizați.
Vă invităm să vă alăturați acestui demers prin semnarea acestei petiții! Vă vom comunica permanent evoluția demersului nostru și situația în care se află actul normativ.