Plecarea a milioane de concetăţeni peste hotare este cel mai mare eşec al tranziţiei din România. Protestul programat astăzi, 10 august, de către o parte a celor plecaţi, este şansa să gândim un mod de a-l repara.
Diaspora este şi trebuie să râmână parte din societatea românească. Ea este numeroasă, complexă şi diversă. Nu este doar bogată sau săracă, doar de stânga sau de dreapta, doar tânără sau matură. Şi nu trebuie să fie o pradă electorală.
Opoziţia politică greşeşte când vede diaspora exclusiv ca pe o armă anti-PSD, iar PSD greşeşte fundamental atunci când îi tratează pe cei din diasporă drept cetăţeni de mâna a doua. Ambele perspective produc suspiciune şi diviziune. Competiţia politică ar trebui să fie pentru a construi punţi între cei plecați şi cei de acasă, nu pentru a le distruge.
Noi vrem mai mult. Ne dorim o diasporă care participă deplin la viaţa politică, civică, socială, culturală şi economică a României. Dorim ca ea să facă parte din ONG-uri, partide, sindicate, grupuri comunitare, cluburi sportive şi incubatoare de afaceri. Dorim ca ea să facă parte, cu drepturi și responsabilități, din comunitățile statelor gazdă. Pentru noi, diaspora nu e un rezervor de voturi sau de investiţii, ci o parte integrantă din societate, cu specificul ei. Mai mult, ne dorim ca statul român să fie alături de cei plecaţi, utilizându-şi toate instrumentele şi resursele pentru a-i proteja, în special pe cei mai vulnerabili la abuzuri.
Protestul de astăzi reprezintă un semnal că este nevoie de o schimbare a felului cum ne raportăm la cei plecați. Nu contează câţi participanţi vor fi la protest și nici cu cine votează aceștia. Contează mai mult, de exemplu, să construim punți către sutele de mii de copii şi tineri de origine română din străinătate. Să propunem programe şi acţiuni curajoase astfel încât, pentru ei și familiile lor, România să fie în continuare “acasă”.
Credit foto: Ildiko Szekely.
(Fotografie de la un protest al lucrătoarelor domestice românce din Austria)