Boicotează referendumul pentru definirea familiei.
Pe 11 septembrie, a fost adoptată în Senat legea de organizare a referendumului inițiat de “Coaliția pentru Familie” în vederea modificării articolului 48 din Constituție privitor la familie.
Această decizie este o eroare politică majoră, cu efecte grave asupra societății românești și asupra democrației constituționale. Nu suntem de acord cu organizarea acestui referendum pentru definirea familiei în Constituție și considerăm că atitudinea cea mai potrivită este cea de boicot. Alegem să nu participăm la acest demers discriminatoriu, populist, inutil și costisitor.
Spiritul și direcția acestui referendum sunt inacceptabile pentru că modificarea vizată ar conduce la restrângerea drepturilor și libertăților umane, atacând dreptul la respect pentru viața privată și de familie, indiferent de orientarea sexuală. Mai mult, campania de mobilizare pentru această modificare constituțională a atacat și alte forme de conviețuire, precum familiile cu un singur părinte, caracterizându-le, în unele cazuri, drept imorale, și a devenit un instrument pentru răspândirea unui mesaj de ură și discriminare împotriva persoanelor LGBT+.
Modificarea punctuală a unui articol constituţional în urma unei campanii populiste ar crea un precedent periculos. Legea fundamentală este un complex coerent de reguli și instituții, menit să protejeze drepturile fundamentale ale tuturor. Tocmai de aceea, Constituția trebuie dezbătută și agreată de întreaga societate, inclusiv prin reprezentanții ei aleși, în întregul ei. Or, această modificare este o unealtă folosită de unii politicieni pentru a câștiga popularitate. Prețul îl vom plăti cu toții, prin divizarea profundă a națiunii.
Pentru a nu ne diviza, pentru a proteja drepturile fundamentale ale cetățenilor indiferent de orientarea lor sexuală și tipul de familie în care trăiesc, pentru a nu crea un precedent periculos, modificând punctual și în cheie populistă Constituția, considerăm că acest referendum nu trebuie nici recunoscut și nici validat prin prezența la vot.
Legea nr. 341/2013 stabilește că o asemenea consultare publică va fi valabilă dacă la aceasta participă cel puțin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente. Refuzul de a participa la referendum este cel mai potrivit mod în care ne putem proteja de tentativele de a ne învrăjbi și de a eroda regulile constituționale care protejează drepturile fiecăruia dintre noi. Boicotarea acestui referendum este esenţială pentru o societate incluzivă şi democratică.