România are în 2018 o creștere economică peste media europeană, dar acest rezultat pozitiv nu se regăsește în bunăstarea celor ce muncesc.
În vreme ce majoritatea companiilor și a băncilor prosperă, situația economică a oamenilor care muncesc în România rămâne la fel de precară și vulnerabilă.
– Peste o treime din totalul salariaților cu normă întreagă sunt plătiți cu salariul minim pe economie (în anul 2011 numai 8% dintre angajați câștigau salariul minim).
– În sectorul privat, peste jumătate din contractele individuale de muncă sunt încadrate cu salariul minim sau mai mic.
– 8 din 10 români au un salariu de bază net de sub 2050 de lei.
– Deși economia crește, ponderea remunerării salariaților în PIB a scăzut semnificativ după 2008. Companiile păstrează un procent exagerat din venituri, adică rezultatele economice se distribuie inechitabil între muncă și capital.
De Ziua Mondială a Muncii Decente salutăm campania “Schimbăm regulile” inițiată de Cartel Alfa, parte a inițiativei mondiale “Change the Rules”, care atrage atenția asupra adâncirii fără precedent a inegalităților economice și a restrângerii drepturilor în muncă la nivel global.
Este nevoie urgentă în România de o modificare a Legii Dialogului Social, astfel încât toți angajații și toate categoriile de lucrători, inclusiv lucrătorii independenți și zilierii, să se poată asocia și să-și poate revendica colectiv drepturile. Trebuie refăcute condițiile de negociere colectivă, distruse abuziv în anul 2011 de guvernul Boc.
Totodată, condițiile de muncă trebuie îmbunătățite prin:
– Descurajarea prestării de ore suplimentare neplătite;
– Asigurarea sănătății și securității în muncă, reducerea riscului de accidente prin investiții în echipamente de protecție;
– Plata egală a femeilor și bărbaților pentru muncă de valoare egală; încurajarea ascensiunii femeilor în posturi de conducere;
– Șanse de angajare și de promovare în funcții pentru oamenii proveniți din minorități etnice, persoane cu dizabilități, migranți și refugiați, persoane în vârstă;
– Mediu de lucru care să ofere respect și demnitate tuturor persoanelor; măsuri de prevenire a diverselor forme de hărțuire în relațiile de muncă, inclusiv a celei sexuale.
Află mai multe despre campania inițiată de Cartel Alfa.
Lucrătorii au dreptul la un trai decent din muncă!