Săptămâna trecută, Parlamentul României a decis să relaxeze condițiile de angajare a lucrătorilor veniți din afara Uniunii Europene, eliminând condiția asigurării unui salariu egal sau mai mare cu salariul mediu. Astfel, patronii, cei care au făcut un lobby agresiv pentru această măsură, vor putea să aducă mai ușor și mai ieftin forță de muncă extracomunitară.
Patronatele, companiile și actuala majoritate guvernamentală nu par să înțeleagă cauzele crizei forței de muncă actuale și promovează soluții greșite: munca forțată prin tăierea ajutoarelor sociale, aducerea de lucrători vulnerabili din cele mai sărace țări din lume, programe de repatriere a cetățenilor români nerealizabile, extinderea duratei contractelor în regim zilier și a domeniilor în care acestea sunt folosite, înlocuirea contractului de muncă cu internship-ul; toate acestea evită să trateze adevărata problemă: precarizarea muncii şi salarizarea de nivel foarte scăzut, care îi forțează pe lucrătorii români să plece din țară în căutarea unor salarii mai bune.
Modelul economic bazat pe costuri reduse pentru angajatori și salarii mici pentru lucrători şi-a arătat limitele şi trebuie abandonat! Economia României trebuie să fie reorientată dinspre producția de bunuri primare și oferirea unor servicii de suport, către producția de bunuri finite și oferirea unor servicii cu o mai mare valoare adăugată, în vederea dublării salariului median în următorii ani. În paralel, accentul trebuie mutat pe educație, pe formare și reconversie profesională, pe relansarea dialogului social, dar și pe echilibrarea relațiilor dintre muncă și capital; acestea sunt condiții ale apariției unei forțe de muncă înalt calificate și bine plătite.
Din păcate, autoritățile din România nu reușesc să-i protejeze nici măcar pe lucrătorii cu cetățenie română. Migrația masivă este doar un semn; există situații de muncă precară și exploatare în multe locuri și ramuri economice (de exemplu, în cele prelucrătoare, în construcții și în servicii). În cazul venirii unui număr mare de lucrători străini, autoritățile române vor fi total depășite. Din experiența de până acum, lucrătorii străini nu au parte în România de nicio protecție efectivă împotriva abuzurilor și a exploatării, trăind și muncind într-o țară cu instituții slabe, în care nu li se acordă sprijin. Atât lucrătorii români, cât și lucrătorii străini care activează în România trebuie să beneficieze de condiții de muncă decente, de protecție socială solidă și de servicii educaționale și de sănătate de calitate.
Ne opunem ferm dezvoltării economice printr-o exploatare a lucrătorilor, indiferent de naționalitatea acestora!