Vrem hrană sănătoasă, nutritivă, de calitate și în cât mai mare măsură produsă local, la prețuri accesibile tuturor.
Cu ocazia Zilei Internaționale a Hranei, 16 octombrie, reamintim că numărul persoanelor care suferă de foame la nivel mondial crește în fiecare an, în contextul conflictelor și al schimbărilor climatice (Organizația Națiunilor Unite).
În România, milioane de tone de produse alimentare ajung anual la coşul de gunoi, în timp ce sute de mii de copii se duc zilnic la culcare flămânzi, iar trei sferturi dintre familiile din mediul rural nu le pot asigura copiilor sub 5 ani o dietă minim acceptabilă (World Vision).
În acest context, Demos susține garantarea securității alimentare prin hrană de calitate, sănătoasă, nutritivă, și accesibilă tuturor. Statul are obligația să instituie mecanisme legale pentru ca cei mai vulnerabili români să se poată apăra de cei care le limitează accesul la hrană sau la producerea acesteia, cum sunt proprietarii publici sau privați care acaparează mari terenuri agricole și forestiere. Cerem politicienilor să manifeste solidaritate cu persoanele care nu își pot asigura hrana zilnică, fără a transforma-o într-o monedă de schimb în procesul electoral.
Mai concret, propunem:
- Adoptarea de politici publice pentru limitarea risipei alimentare.
- O masă sănătoasă zilnic în toate școlile din România inclusiv în cadrul programului școala după școală, pe bază de produse locale.
- Creșterea veniturilor fermierilor mici și mijlocii prin stimularea formelor asociative, cooperatiste, prin susținerea activităților agricole și a investițiilor necesare cooperării acestora pentru aprovizionare, prelucrare, desfacere și astfel garantarea unui mai mare control al fermierilor asupra lanțului alimentar.
- Dezvoltarea creditului agricol și rural în principal prin forme cooperatiste și a asigurărilor agricole prin forme mutualiste controlate de fermieri.
Hrana sănătoasă și ieftină nu este și nu trebuie să devină un privilegiu!