Miercuri, 24 octombrie, Camera Deputaților a votat legea exploatării gazelor offshore, prin care se limitează beneficiile financiare obținute de către statul român din exploatările din Marea Neagră.
Potrivit calculelor, din exploatarea a 115 miliarde de metri cubi de gaz, rezervele fiind însă estimate la cel puțin 200 miliarde, statul ar urma sa câștige circa 13,8 miliarde de dolari, aproximativ 44% din profitul total, iar companiile 18 miliarde de dolari, reprezentând 56%.
Pierderile vin din stabilirea unui nivel foarte scăzut al redevențelor, între 3,5 -13,5%, mult sub nivelul redevențelor obținute în mod obișnuit de statele europene. Se continuă astfel practica dezastruoasă a taxării reduse valabilă pentru exploatarea de pe teritoriul țării, care privează societatea de beneficiile care i se cuvin și de care are nevoie. Mai mult, nivelul redevențelor este înghețat pe toată perioada contractuală de 30 de ani. Deși se vor impozita şi veniturile suplimentare ale companiilor, o măsură necesară, sumele nu vor suplini ceea ce se pierde prin redevențele scăzute. Statul obține 44% din profit, mult mai puțin dacă profitul era între 60% și 80%, așa cum se întâmplă în cazul altor țări. Diferența este nota de plată pentru incompetența și corupția celor care au decis în acest fel.
Lobby-ul făcut de corporații a fost mai puternic pentru partidele de la guvernare decât interesul cetățenilor. Din incompetență sau rea-voinţă, autoritățile au ținut departe de public calculele care ne permiteau tuturor să evaluăm avantajele şi dezavantajele variantelor propuse. Ministerul Finanțelor a prezentat mult prea târziu cifrele ce derivau din prevederile legii, punându-ne în fața unui fapt împlinit. Am pierdut câteva miliarde de dolari, bani pe care i-am fi putut investi în revigorarea unor domenii subfinanțate cronic de zeci de ani, precum sănătatea și protecția socială, educația sau cercetarea, infrastructura sau mediul.
Susținem mărirea substanțială a redevențelor obținute de stat pentru exploatarea resurselor naturale până la nivelurile practicate de state din Europa de Nord și administrarea transparentă a acestor redevențe; utilizarea resurselor financiare rezultate, pentru elaborarea unor programe de dezvoltare socio-economică, cu prioritate pentru programele de reducere pe scară largă a sărăciei. Dorim promovarea unui model economic sustenabil, în care resursele sunt protejate și exploatate rațional.