PSD a refuzat azi, în Parlament, o reformă electorală necesară. Deși credem că propunerile nu mergeau îndeajuns de departe în privința democratizării reale, ele ar fi ajutat la deconstruirea rețelelor de putere care parazitează statul și resursele publice.
Au fost respinse două proiecte: introducerea unei cote minime obligatorii de 30% pentru ambele genuri pe listele electorale pentru alegerile parlamentare și reducerea pragului electoral la 3%. Un al treilea proiect, privind revenirea la alegerea primarilor în două tururi, a fost doar întors la comisiile parlamentare pentru dezbateri suplimentare.
De ce erau propunerile binevenite? Deși femeile reprezintă 52% din populație, în Parlament au obținut mai puțin de 20% din mandate. Pragul de 5% îngreunează accesul partidelor noi în Parlament, lipsindu-i pe cetățeni de alternative. Iar în formula cu un singur tur, 80% dintre primari își păstrează mandatele, construind în jurul lor oligarhii și clientele locale greu de dizlocat.
Trebuie însă mers și mai departe. Barierele puse în calea participării, de exemplu prin obligativitatea prezentării unui număr foarte mare de semnături de susținere pentru validarea candidaturilor, trebuie eliminate. Finanțarea partidelor trebuie regândită total și orientată nu doar către partidele parlamentare, care încasează subvenții de milioane de euro anual, ci spre toate partidele, proporțional, în funcție de numărul de voturi obținute. Toate pragurile electorale trebuie aduse sub 3%, iar în cazul consiliilor locale, chiar mai jos. Tinerii trebuie încurajați să ia parte la procesul democratic prin reducerea vârstei de vot la 16 ani pentru toate scrutinurile. Cheltuirea de sume exorbitante, ilegală, în timpul campaniilor electorale trebuie să înceteze.
Aceste inițiative de reformă, inclusiv cea promovată prin proiectul “Oameni noi”, pe care îl salutăm, sunt necesare, dar insuficiente. Suntem departe de o democrație reală, în care să fie reprezentate toate grupurile sociale. Vom milita pentru reforme politice și electorale majore, astfel încât să distrugem sistemele clientelare ale partidelor mari – în special pe cel al PSD. Temelia acestui sistem, cadrul legislativ nedrept, care blochează accesul partidele noi și îi exclude pe cei mai mulți dintre români din politică, trebuie dărâmată.