25 noiembrie este Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței Asupra Femeilor. Violența asupra femeilor reprezintă o încălcare a drepturilor femeilor și o manifestare a inegalității de gen afectând viața personală, familială și profesională a acestora.
În anul 2017 au fost raportate 20.531 de fapte de loviri și alte violențe potrivit datelor Inspectoratului General al Poliției Române. Majoritatea victimelor violenței sunt femei (76%).
Pentru noi, prevenirea, combaterea și sancționarea violenței de gen este o prioritate. Înțelegem gravitatea fenomenului și efectele sale și considerăm că femeile au dreptul să își trăiască viața în siguranță și cu demnitate.
Susținem demersurile organizațiilor nonguvernamentale și solicitările acestora adresate instituțiilor și partidelor politice: să modifice legislația națională în acord cu prevederile Convenției de la Istanbul, să urgenteze elaborarea procedurilor de implementare a ordinului de protecție provizoriu, să modifice Codul Penal în așa fel încât cercetarea agresorilor să meargă mai departe chiar dacă victima își retrage plângerea, să înființeze centre integrate pentru victimele violenței sexuale și să finanțeze măsuri de protecție pentru victime. În plus, Demos cere Ministerului Educației să își asume rolul pe care îl are în prevenirea și combaterea violenței domestice potrivit art. 10 din Legea 217/2003 privind prevenirea și combaterea violenței în familie și să introducă în programa școlară informații despre egalitatea de gen și drepturile femeilor, rezolvarea pașnică a conflictelor, respectul pentru demnitatea persoanei.
Deși fetele și femeile îi cad victime peste tot în lume, există curente conservatoare în România și în lume care încearcă să diminueze gravitatea și amploarea violenței asupra femeilor și să delegitimeze demersurile organizațiilor nonguvernamentale și intervențiile politice pentru îmbunătățirea cadrului legislativ.
În Bulgaria, forțe religioase și politice conservatoare au reușit să blocheze ratificarea Convenției de la Istanbul prin manipularea discursului public și a fricii. Pe 26 noiembrie, începând cu ora 18.00, în fața ambasadei Bulgariei, are loc o acțiune de solidarizare cu femeile din Bulgaria și organizațiile care susțin drepturile femeilor care vor protesta împotriva violenței asupra femeilor și pentru ratificarea Convenției de la Istanbul. Mai multe despre evenimentul de solidarizare din România găsiți aici.
Angajamentul nostru este ferm și spunem toleranță zero violenței împotriva femeilor. Sperăm că vom reuşi să fim solidari cu toţii în prevenirea, combaterea și sancționarea violenței de gen.