La aniversarea a 100 de ani de la Marea Unire, Demos propune trecerea la un model nou de dezvoltare economică a României, care să aducă bunăstare și prosperitate tuturor, nu numai unora.
Clasa politică a ales prost după 1989: economia românească se bazează pe forță de muncă ieftină, producție de bunuri cu valoare adăugată scăzută și taxe mici pe veniturile cele mai mari, pe capital și dividende. Acest model nu produce dezvoltare. Creșterea economică merge mână în mână la noi cu creșterea inegalităților economice între cetățeni, în care câțiva se bucură de venituri mari și foarte mari, în timp ce marea majoritate se luptă să supraviețuiască de la o lună la alta, cu bani puțini. Efectul acestui model este migrația masivă a milioane de cetățeni români, care au plecat peste granițe, secând țara de forță de muncă și limitându-i potențialul de dezvoltare. Modelul economic bazat pe salarii mici şi-a arătat limitele şi trebuie abandonat.
Economia României trebuie reorientată dinspre producția de bunuri primare și oferirea de servicii de suport către producția de bunuri finite și oferirea unor servicii cu o mai mare valoare adăugată. Trebuie să ne transformăm dintr-o țară care asamblează, într-o țară care inovează. De exemplu, România trebuie să producă mașini, nu cablaje pentru mașini, produse finite, nu materii prime, softuri care inovează, nu doar servicii de testare și mentenanță pentru firme din străinătate.
Cum putem transforma România? În primul rând, accentul trebuie mutat pe educație de calitate, pe formare și reconversie profesională. Fără o forță de muncă calificată nu vom putea sparge cercul vicios al sărăciei. Pentru a putea investi în oameni, avem nevoie de regândirea sistemului fiscal. Nu în ultimul rând, e nevoie să redăm puterea sindicatelor, pentru a echilibra relațiile dintre muncă și capital. România trebuie să își pună pe primul loc cetățenii. Trebuie să încetăm să mai sacrificăm generație după generație.
Cetățenii românii au dreptul la un trai decent, în cadrul unei societăți prospere, solidare și democratice, una de care ar putea fi mândre și generațiile anterioare, care s-au luptat să o facă mai bună.
Dacă vrei ca munca și vocea ta să conteze, sprijină campania Demos.