Pentru a marca Ziua Internațională a Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități și Ziua Internațională a Drepturilor Omului, Demos vă invită la o nouă dezbatere în cadrul campaniei „Pentru ce muncim?”.
Marți, 11 decembrie, La Firul Ierbii, vom discuta despre persoanele cu dizabilități la locul de muncă. Cât de greu este accesul la un loc de muncă? Există discriminare? Ce fel de probleme sistemice întâmpină? Există segregare? Ce fel de locuri de munca sunt disponibile pentru persoanele cu dizabilități și cum sunt remunerate? Cum arată un loc de muncă unde persoanele cu dizabilități sunt incluse și participă activ?
Dezbaterea este dedicata memoriei și activității lui Matei Ghigiu, activist pentru drepturile persoanelor cu dizabilități.
Invitați:
Laura Stifter, profesoară de Religie la Colegiul Național Mihai Viteazul și doctorand la Facultatea de Filosofie din București.
Constantin Cojocariu, avocat
Alina Crăciun, expertă medierea muncii, Fundația Estuar
tba
Moderatoare:
Monica Obreja, Universitatea Hyperion
Cu o rată de angajare în România de 7,25%, una dintre cele mai reduse din Uniunea Europeană, si cu un coeficient de sărăcie cu 70% mai ridicat decât media din UE, persoanele cu dizabilități rămân în continuare într-o situație foarte precară pe piața muncii din România. Măsurile actuale, de la taxarea angajatorilor care nu garantează 4% locuri de muncă pentru persoanele cu dizabilități, până la asigurarea de subvenții în sprijinul angajării persoanelor cu dizabilități, nu reușesc să sprijine integrarea și participarea acestora. Cifrele reflectă o realitate alarmantă: la data de 30 iunie 2018, doar 215 din numărul total al autorităților și instituțiilor publice, al persoanelor juridice, publice și private, aveau angajați cel puțin 4% persoane cu dizabilități. În același timp, suma colectată din taxele contributorilor care nu angajează persoane cu dizabilități conform legii nu este folosită ulterior în scopul susținerii angajării, ci ajunge la bugetul consolidat. în primele 9 luni ale lui 2018, această sumă a fost de 1.571,06 milioane RON.
Conventia ONU Privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilități ratificată în 2011 de România, impune statului să ia o serie de măsuri pentru a elimina barierele atitudinale și de mediu care restricționează și îngreunează participarea persoanelor cu dizabilități inclusiv pe piața muncii. Astfel, statul se obligă să sancționeze discriminarea pe bază de dizabilitate cu privire la toate aspectele legate de muncă, de la accesul la pregătirea profesională, procesul de recrutare și angajare, până la menținerea locului de muncă, exercitarea drepturilor sindicale, asigurarea unui mediu de muncă accesibilizat, adaptat, incluziv și sigur, atât în sectorul public, cât și în cel privat. În același timp, persoanele cu dizabilități trebuie să aibă acces la servicii de protecție socială, programe de reducere a sărăciei, asistență adecvată și locuințe publice, pentru a nu fi forțate să muncească sau să se angajeze în locuri de muncă insuficient plătite.
Locația este accesibilizată.