Anul 2018 se apropie de sfârșit. A fost un an plin de provocări pentru societatea românească şi pentru fiecare dintre noi. Le-am răspuns cu o voce puternică şi clară, dedicată valorilor în care credem. Vă mulțumim că ați fost alături de noi. Sperăm că anul care va veni va fi unul bun, cu reușite şi satisfacții, dar și cu acțiuni curajoase prin care încercăm să facem societatea în care trăim mai bună şi mai solidară.
Ce a însemnat 2018 pentru Demos:
În toamnă a fost înregistrat Partidul Democrației şi Solidarităţii – Demos primul partid de stânga de după 1989 care a pornit din societatea civilă. Primul Forum al Partidului a avut loc în septembrie, la Roşia Montană, loc care reprezintă renaşterea civismului românesc şi lupta cu interesele corporaţiilor şi corupţia elitei politice.
Am organizat 20 de forumuri, dezbateri publice şi ateliere de lucru în Cluj, Timișoara, Iaşi, și Bucureşti, discutând teme precum: modelul economic românesc, reprezentarea angajaţilor şi organizarea sindicală, salarizarea şi politica fiscală, drepturile şi reprezentarea femeilor, integrarea persoanelor cu dizabilităţi, servicii sociale, dezvoltarea mediului rural, protecția animalelor.
Am participat la campania de boicot a Referendumului privind redefinirea familiei, fiind primul partid care și-a asumat strategia boicotului, transmițând astfel un mesaj puternic pentru susținerea egalității, democrației și drepturilor fundamentale ca răspuns la mobilizarea tradiționalist-conservatoa
Am iniţiat Petiţia “Opriți războiul împotriva persoanelor sărace”, prin care solicitam retrimiterea în Parlament a Legii 416/2001 privind venitul minim garantat (VMG), lege votată de o majoritate covârșitoare, formată din PSD, ALDE, PNL, UDMR, PMP și USR. Petiția a strâns peste 1000 de semnăturii şi a fost primul gest al unei platforme politice din România de sprijin pentru persoanele beneficiare de VMG, ţinta predilectă a atacurilor politicienilor şi mass-mediei.
Am pornit o campanie pe tema muncii, aducând pe agenda publică teme şi îngrijorări legitime dar absente până acum, toate legate de modelul economic şi starea muncii în România şi Europa, începând de la salarizare şi condiţii de muncă şi până la exploatarea şi discriminarea angajaţilor.
Comunitatea nostră a crescut, ajungând la peste 1100 de persoane, membri, prieteni şi simpatizanţi, din ţară şi străinătate.
Rămânem fideli viziunii noastre de a construi solid, pe baze curate, o organizaţie care să îşi asume lupta pentru o Românie europeană şi socială. Vă aşteptăm şi în 2019 alături de noi, să întărim o construcţie de care societatea are nevoie.
La multi ani solidari!