România este una dintre țările cele mai inegale din UE. Ne crește economia, dar oamenii nu văd roadele și pleacă în alte țări, în căutarea unui trai mai bun. Oamenii cu care vorbim pe stradă vor schimbare, dar se întreabă cum vom face această schimbare.
Daniela Gabor, candidată Demos pentru Parlamentul European și profesoară de economie și macrofinanțe la Universitatea UWE Bristol (Anglia), răspunde pe scurt la câteva dintre întrebări.
Cum garantăm că nu vor fugi investitorii dacă introducem taxarea progresivă?
Daniela Gabor: Înțeleg temerile. Da, putem vorbi despre motivele pentru care pleacă investitorii, dar taxarea nu e nici pe departe la fel de importantă ca sănătatea economiei locale ( au oamenii salarii decente să le cumpere produsele?) sau ca revoluția tehnologică care înlocuiește muncitorii cu roboți. Într-o postare anterioară publicată pe pagina DEMOS, vorbeam despre Adidas, care repatriază producția din India și China în ‘fabrici rapide’ ultra-tehnologizate.
Dacă vrem sa rămână investitorii străini, trebuie sa ne gândim strategic la cum schimbăm modelul economic: de la modelul „România, țara muncii ieftine”, la un model economic care funcționează pentru cei mulți.
Cum se implementează concret taxarea progresivă?
Daniela Gabor: Taxarea progresivă funcționează așa: eu, mătușa și muncitorul care câștigăm sub, de exemplu, 2.000 de lei pe lună vom plăti, să zicem, impozit de 10%. Domnul de la bancă este remunerat cu 5.500 de lei (salariu, dobînzi din investiții,etc) va plăti ca și noi până la 2.000 de lei, iar pentru restul va plăti o taxă mai mare, să zicem 30%.
Este o taxă care reduce inegalitatea și care ne ajută să construim spațiu fiscal pentru un stat social, un stat care investește în slujbe decente și în servicii publice mai bune (spitale, școli, drumuri). Merge, desigur, mână în mână cu impozitarea companiilor, a marilor averi (mai ales cele acumulate ilicit în capitalismul sălbatic al tranziției).
Noi, în DEMOS, susținem că impozitarea progresivă este necesară, dar nu suficientă. Este important să reformăm ANAF-ul, să aibă personal calificat care să poată descifra bilanțuri complexe. Impozităm averile mari și profiturile mari mai mult, veniturile mici și munca mai puțin.
Cum soluționăm problema oamenilor care rămân fără joburi din cauză că firmele mari își mută afacerile în alte țări?
Daniela Gabor: Investitorii pleacă din mai multe motive. Se sperie de instabilitatea politică, de lipsa de predictibilitate, se satură de infrastructura proastă. Unii dintre investitori pleacă pentru că în România cresc salariile, și e firesc să crească atunci când ni se dezvoltă economia, doar asta am vrut de la intrarea în UE: convergența salariilor. Mai important pentru viitor, investitorii pleacă deoarece se schimbă procesele de producție și nu mai au nevoie de muncitori necalificați sau cu calificări minime.
Până acum, toate partidele politice au jucat jocul ‘România, țara muncii ieftine’. Jocul ăsta nu mai funcționează. Numai DEMOS are un program economic progresist serios, cu strategii pentru noul capitalism ultratehnologizat.
„Noi credem într-un stat capabil, care să investească în slujbe decente.”
Ce facem exact?
- Recalificare pentru cei care și-au pierdut locurile de muncă.
- Facilități de finanțare și instruire pentru muncitorii și muncitoarele care vor să continue activitatea în firma din care capitalul străin pleacă și să o transforme în cooperativă.
- Finanțare / stimulente fiscale pentru firmele ‘high-tech’ care preiau muncitoare și muncitori pentru recalificare și îi angajează cu contract de muncă direct în firmă.
Sursa interviului: https://tinyurl.com/y4zr79pn