După ani de negocieri, Parlamentul European urmează să voteze, în sesiunea plenară 25-28 martie, unul dintre cele mai controversate proiecte legislative din istoria Uniunii Europene: Directiva Copyright.
Articolele 11 și 13 ale acestei directive reprezintă o amenințare directă la adresa libertății de exprimare și riscă să elimine de pe piață numeroase publicații mici și mijlocii.
Respectivele articole ar obliga publicațiile online – platforme, bloggeri, vloggeri – să cumpere licențe de la agențiile de presă pentru afișarea oricărui material pentru care acestea dețin drepturi de autor. Sunt incluse previzualizările (imagine, titlu, text) ce apar în urma postării de linkuri, cât și materialele folosite în contextul analizei și comentării informațiilor publicate. S-ar limita, astfel, capacitatea de a distribui și dezbate informații în spațiul digital, consolidând influența agențiilor de știri tip „fake news”.
Mai mult, distribuirea de știri pe orice platformă online de către utilizatori ar necesita acordul explicit al agenţiei de ştiri emitente. Practic, este legitimată cenzura pe Internet, prin încredințarea agențiilor de știri cu puterea de a revoca acordul distribuirii știrilor lor de către indivizi.
În plus, ar deveni posibilă penalizarea platformelor online pentru distribuirea de materiale nelicențiate de către utilizatorii acestora. Acest lucru va obliga respectivele platforme să folosească algoritmi ce filtrează în mod automat orice material publicat fără licenţă.
Costurile de creare, implementare și întreținere a unor asemenea algoritmi avantajează companiile mari precum Facebook, Twitter sau Youtube. Multe întreprinderi mici și mijlocii din Uniunea Europeană nu vor putea face față efortului financiar și logistic (chiar dacă cele mai noi de 3 ani ar fi, într-o primă fază, excluse de măsurile directivei).
În trecut, diversele tentative de filtrare propuse de giganții digitali s-au dovedit extrem de controversate, mulți critici atrăgând atenția asupra ratei ridicate de eroare a algoritmilor folosiți.
Dar cel mai problematic aspect al acestei directive este riscul mare de abuz. Filtrarea sistematică a întregului conținut de pe o platformă face posibilă identificarea, supravegherea și blocarea unor conținuturi din motive politice.
Demos se alătură celor care consideră că nu putem accepta cenzurarea Internetului, indiferent de pretextul oferit pentru aceasta!
Comunitatea Europeană trebuie să creeze o legislație care să pună capăt oricărei tentative de suprimare a exprimării libere în spațiul online și, în același timp, să ofere deținătorilor de proprietăți intelectuale o protecție adecvată, dar nu excesivă.
Dacă şi tu consideri că Internetul trebuie salvat de cenzură, poți semna petiția (https://savetheinternet.info) sau contacta deputatul tău european, ca să-i amintești că peste două luni jumătate sunt alegeri: https://pledge2019.eu
Manifestul Demos pentru Parlamentul European:
https://democratie-solidaritate.ro
Semnează: https://democratie-solidaritate.ro/semneaza
Donează:
#Democratie #Solidaritate #Demos
#EuropaSolidara #EuropaNoastra
#EP2019