Solicitarea Partidului Democrației și Solidarității – Demos privind neconstituționalitatea pragului de 200.000 de semnături necesare pentru a participa la alegerile europarlamentare a fost admisă ieri, 16 aprilie, de Curtea de Apel București.
Așa cum am subliniat în repetate rânduri, cele peste 12 000 de semnături de susținere pe care Demos le-a strâns într-un timp scurt, ar fi suficiente pentru înscrierea în campania electorală pentru Parlamentul European în marea majoritate a statelor UE. Din cauza legislației extrem de restrictive din România, care impune un prag de 200.000 de semnături și cere ca acestea să fie unice, Demos a fost împiedicat în mod nedemocratic și neconstituțional să ia parte la competiția electorală. Astfel, Demos nu va putea să își facă cunoscut programul politic, iar cei care și-au pus speranțele în noi și ar fi dorit să ne voteze, nu o vor putea face.
Considerăm că acest prag este una din limitările menite să țină formațiuni noi în afara vieții politice și să protejeze interesele partidelor mari, cu infrastructuri în teritoriu deja formate.
Pentru că noi considerăm esențială construcția unei societăți cu adevărat pluraliste și democratice, am contestat la Tribunalul București decizia nefavorabilă a BEC-ului. Am invocat excepția de neconstituționalitate a unor serii de prevederi ale Legii 33/2007, considerând că acestea limitează abuziv pluralismul politic și exercitarea dreptului de a alege și a fi ales. Am subliniat, de asemenea, absurditatea conceptului de reprezentativitate ca precondiție a participării în procesul electoral, absurditatea echivalării semnăturilor de susținere cu votul prin condiția unicității si termenul extrem de scurt în care Guvernul e obligat să aprobe modelul de lista.
Am atras atenția că România are cea mai restrictivă legislație din UE raportată la numărul persoanelor cu drept de vot (cu încălcarea recomandărilor Comisiei de la Veneția de 1% din alegători).
Contestația noastră a fost inițial respinsă de Tribunalul București în data de 11 aprilie. Am făcut apel la această decizie, iar acesta a fost admis ieri, 16 aprilie, de Curtea de Apel București. Cererea noastră de sesizare a Curții Constituționale privind neconstituționalitatea pragului de 200 000 de semnături și celorlalte prevederi ale Legii 33/2007 a fost admisă.
Decizia Curții de Apel de ieri este o victorie de etapă împotriva unei legislații nedemocratice, care împiedică înnoirea clasei politice și descurajează astfel participarea la vot. Tocmai de aceea, vom lupta până la capăt și ne vom folosi de toate căile de atac legale, pentru a schimba această lege electorală, în spiritul democrației și al pluralismului politic.
Vă așteptăm alături de noi: https://bit.ly/2FGapNm
#demos #democratie #solidaritate #EuropaSolidara #EuropaNoastra #EP2019
[Descriere imagine: o clădire a justiţiei şi textul “Contestăm la Curtea Constituţională legea electorală!”]