O decizie recentă a CEDO arată disfuncționalitățile sistemului de justiție românesc. În dosarul Lingurar contra României, decis în 16 aprilie, CEDO a condamnat rasismul instituțional al forțelor de ordine române, care fac uz de forță disproporționată împotriva romilor. ()
Abuzurile grave din acest caz au fost comise în 2011, în cadrul unor operațiuni ample de control a poliției care au vizat o comunitate romă din localitatea Vâlcele, județul Covasna. O echipă mixtă de 86 de jandarmi, polițişti şi „mascați” a spart casa unei familii rome, i-a agresat pe adulți, bărbați și femei, și a arestat doi bărbați pe care i-a acuzat de furt de lemne. Pentru a-și justifica acțiunile, polițiștii și procurorii implicați în ancheta asupra incidentului au invocat un presupus comportament infracțional al etniei rome. Judecătorii nu au cenzurat derapajele rasiste ale polițiștilor și procurorilor.
CEDO a condamnat în termeni duri atât intervenția forțelor de ordine, cât și reacția justiției române față de aceste incidente. Raidul de la Vâlcele este un exemplu clar al unei practici condamnate la nivel internațional, și anume cea de „ethnic profiling” (în traducere: selecționare pe criteriu etnic). Această practică pornește de la ideea rasistă că anumite etnii sunt predispuse la un comportament infracțional, și este folosită pentru a motiva intervenții și uz de forță disproporționate din partea poliției în interacțiunile cu persoanele care aparțin etniilor respective.
Disfuncționalitățile justiției în relația cu cetățeanul de rând trec de obicei neobservate. În această perioadă, vedem cum partidele politice manipulează tema justiției pentru a obține un avantaj electoral, cu prețul eliminării din spațiul public a problemelor justițiabilului de rând și cu cel al degradării continue a instituțiilor statului. Mai mult, deși în ultimul timp am văzut mulți magistrați în stradă, puțini sunt aceia care să-şi asume măcar existența acestor probleme, dacă nu și responsabilitatea rezolvării lor.
Demos remarcă rolul crucial al societății civile în demascarea unor astfel de abuzuri și în tragerea la răspundere a celor vinovați. În acest caz, reclamanții au fost reprezentați de organizația neguvernamentală Centrul Romilor Romani Criss. Aceste organizații trebuie sprijinite efectiv pentru a modera acțiunea deseori discreționară a forțelor de ordine.
Unul dintre obiectivele majore pe termen lung ale Demos este combaterea acestor forme de abuz etnic și rasial și reformarea instituțiilor care le perpetuează. Le cerem guvernanților României să lase deoparte discursurile ipocrite despre justiție și să își asume remedierea unui sistem profund injust de pe urma căruia cei mai vulnerabili au cel mai mult de suferit, în timp ce marii infractori beneficiază de condiții preferențiale!
#justițiepentrutoți #solidaritate #demos
[Descriere imagine: un pion negru pe o tablă de şah vizavi de toate piesele albe cu textul „STOP rasismului instituţionalizat”]