De 1 mai ne dorim condiții de muncă și salarizare decente pentru toți!
La 30 de ani de la Revoluție, România este încă țara muncii ieftine, ceea ce condamnă la sub-dezvoltare socială și la sărăcie pături largi ale societății. Chiar dacă mulți politicieni au vorbit, de-a lungul timpului, despre problemele cu care se confruntă angajații români, cei care muncesc nu sunt și nu au fost vreodată o prioritate a niciunui Guvern.
Demos luptă pentru schimbarea fundamentală a acestui modelului economic. Politica salariilor mici trebuie abandonată, iar accentul trebuie pus pe educație și formare, pentru a avea o forță de muncă înalt calificată și bine plătită.
În noiembrie 2018, Demos a lansat campania „Pentru ce muncim?”. Reluăm astăzi câteva direcții din cadrul acestei campanii pe care le considerăm prioritare:
– creşterea salariului minim, inclusiv prin corelarea acestuia cu coșul minim recalculat și mai apropiat de costurile reale ale vieții;
– nouă Lege a Dialogului Social, care să sporească puterea de negociere a tuturor lucrătorilor;
introducerea cotei de impozitare progresive pe venituri si pe capital, în special pentru a reduce povara fiscală disproporţionată ce apasă pe umerii numeroşilor angajaţi cu salariul minim;
– participarea angajaților la luarea deciziei și la procesul de management;
protecție efectivă pentru toți lucrătorii români din străinătate și în special a celor din Uniunea Europeană;
– asigurarea condițiilor pentru creșterea ocupării și incluziunii persoanelor cu dizabilități;
În România muncii ieftine, marilor bogați le revine partea leului, iar celor ce muncesc le rămân firimiturile. Acesta este efectul politicilor practicate de-a lungul perioadei post-decembriste care au mizat constant pe forța de muncă ieftină, văzută ca un avantaj competitiv. Investițiile în educație și formare au fost minime, fiind în continuare cele mai mici din UE, iar nivelul salarial a fost menținut, în mod deliberat, la un nivel scăzut. Rezultatul este ceea ce vedem astăzi – sărăcie, subdezvoltare, salarii estice și prețuri vestice.
În România muncii ieftine, 52% dintre contractele de muncă din mediul privat sunt la nivelul salariului minim pe economie, deși acesta este la jumătatea a ceea ce ar trebui să fie un salariu care să asigure o viață decentă.
A venit momentul ca dreptul la o viață decentă pentru cei mulți să devină o prioritate pentru economia României. Demos este singurul partid care propune măsuri concrete în această direcție.
Continuăm să ne solidarizăm cu angajații aflați în grevă, atât la Electrolux Satu Mare, cât și la Electroaparataj Târgoviște și lansăm un apel către companii și instituțiile publice de a lua măsuri urgente pentru respectarea drepturilor acestora și îmbunătățirea condițiilor de muncă și salarizare.
[Descriere imagine: O fotografie cu o pereche de mănuși folosite în fabrică, cu textul „Condiții de muncă și salarizare decente pentru toți lucrătorii!”]
Vrei să te implici în Demos? Vino alături de noi: https://platforma-demos.ro/index.php/inscriere/
Partidul curat cu cheltuială se ține! Donează: https://platforma-demos.ro/index.php/doneaza/
#democratie #solidaritate #pentrucemuncim #muncădecentă #demos