Scrisoare deschisă
Stimate Domnule Primar al orașului Alexandria,
Stimați Domni Viceprimari,
Stimați Doamne și Domni, Membrii ai Consiliului Local,
Stimate Domnule Președinte al Consiliului Județean Teleorman,
Partidului Democrației și Solidarității – Demos a luat la cunoștință cu îngrijorare despre decizia prin care peste 125 de cetățene și cetățeni de pe Strada 1 Mai a orașului Alexandria, dintre care aproximativ 50 de copii, urmează să fie mutați din locuințele actuale către un teren la marginea orașului, lângă un cimitir unde se va construi ceea ce noi considerăm a fi un viitor ghetou. Astfel de acțiuni nu au efecte benefice asupra dezvoltării orașului și conduc la segregare și la creșterea inegalităților sociale, cei înstăriți în centru și cei nevoiași și diverși etnic la periferie. Persoanele din Alexandria care sunt subiectul strămutării vor fi nevoite să locuiască în containere, într-o zonă fără acces la mijloacele de transport în comun, împrejmuite de garduri, segregare ce va afecta accesul acestor persoane la locuri de muncă și la infrastructura educațională. Acest tip de practici nu au avut nicăieri în lume urmări pozitive și reprezintă un eșec al politicilor de guvernare locală.
Strategia aplicată de autoritățile locale prin care locuințele sociale sunt lăsate intenționat să se deterioreze pentru a face legitimă strămutarea reprezintă un eșec al guvernărilor locale. Prezentată electoral ca o soluție pentru dezvoltare urbană, strămutarea persoanelor sărace din centru către periferie este, de fapt, o modalitate de a ascunde o incapacitate de guvernare și de asigurare a prosperității locală. Segregarea geografică, ce conduce la formarea de cartiere de tip „ghetou”, este un fenomen social deosebit de periculos, greu reversibil, cu impact negativ pe termen nedefinit pentru întregul oraș, dar mai ales pentru persoanele direct vizate de măsurile de evacuare și strămutare.
În România sunt mai multe exemple de asemenea acțiuni, iar consecințele economice și sociale negative nu s-au lăsat mult așteptate. Amintim aici însă de situațiile de la Pata Rât, unde o comunitate întreagă a fost mutată din centrul orașului Cluj-Napoca și condamnată să locuiască în condiții inumane până în ziua de azi în apropierea gropii de gunoi municipale, și cea din orașul Baia Mare, unde politica concentrată împotriva săracilor și a romilor a dus la apariția unor serii de spații locative periferice dezolante, care nu respectă condiții minime de locuire. În ambele orașe opulența zonelor centrale și bunăstarea clasei de mijloc contrastează dramatic cu situația la limita supraviețuirii în care se află aceste persoane marginalizate social. Modelul de dezvoltare economică al României, bazat pe mână de lucru ieftină cuplat cu servicii sociale ineficiente și sub-finanțate cresc diferențele sociale, iar segregarea locativă generează cele mai brutale forme de excluziune întâlnite în Uniunea Europeană.
Pentru a preveni ca această dramă să aibă loc și în Alexandria, vă solicităm să reveniți asupra deciziei de strămutare în preajma cimitirului a celor 125 de persoane care trăiesc la limita supraviețuirii. De asemenea solicităm repartizarea acestor familii în locuințe sociale corespunzătoare, adaptate ca dimensiune și facilități nevoilor lor reale de locuire, în interiorul orașului și comunității din Alexandria.
Mai mult, înțelegem că printre persoanele ce urmează a fi evacuate se regăsesc familii cu copii ce nu fac parte nici măcar dintre viitorii beneficiari ai locuințelor de tip container pe motiv că ar fi rău platnici. Vă reamintim că o societate în care persoanele aflate la limita supraviețuirii nu sunt susținute corespunzător de politici sociale menite să asigure condiții de trai minimale, acest lucru echivalează practic cu o condamnare ce va avea efecte devastatoare și asupra generațiilor următoare.
Solicităm administrației orașului Alexandria o poziție responsabilă și conștientă față de TOȚI cetățenii și cetățenele orașului Alexandria, indiferent de statutul economic sau de etnie. Solicităm decizii care să vizeze în primul rând bunăstarea și dezvoltarea comunităților din oraș, nu eliminarea lor prin izolare la periferia orașului.
În solidaritate,
Partidul Democrației și Solidarității – Demos