Partidul DEMOS lansează un instrument public de observare a conflictelor de muncă pentru ca adevăratele forțe ale bunăstării economice, lucrătoarele și lucrătorii, să se regăsească și să se poată susține reciproc în fața patronatelor și a autorităților publice. Proiectul „Țara muncii ieftine se revoltă!” reunește într-o hartă interactivă conflictele de muncă de la începutului anului și până în prezent, indicând angajatorul și durata grevei sau a conflictului de muncă declanșat. Se bazează pe date strânse de la principalele sindicate active și din mass-media centrală și locală.
Modelul de dezvoltare România, țara muncii ieftine, se bazează pe faptul că funcționează la salariul minim pe economie (care în 2019 este la 1263 lei net/lună) deși indicatorii economici cresc în fiecare an. Lucrătorii din România produc cel mai mare PIB pe oră de lucru, dar aproximativ jumătate din aceștia au contracte de muncă stabilite la nivelul salariului minim. Banii se duc în buzunarele patronilor în timp ce salariile de abia acoperă cheltuielile lunare, chiria sau rata la bancă.
Trai nesigur, contribuții la sistemul de securitate socială infime, pe scurt sărăcie generalizată pentru generația actuală și cele ce vor veni. A sosit momentul să spargem acest cerc vicios.
Grevele declanșate în ultimii doi ani în România au fost urmate uneori de luni de zile de negocieri, precum la Electrolux, iar alteori de amenințări voalate ale conducerii, precum la Electroaparataje. Dar mult mai mulți lucrători și lucrătoare s-ar revolta dacă legislația românească nu le-ar îngreuna dreptul de a negocia cu conducerea întreprinderilor, private sau publice.
Acest instrument de observare a conflictelor de muncă este realizat în cadrul campaniei DEMOS Pentru ce muncim? lansată în noiembrie 2018 cu scopul de a da o voce lucrătoarelor și lucrătorilor și pentru ca tema muncii să devină o prioritate în România.
Vreți să vă implicați în Demos?
Veniți alături de noi:
Harta România, țara muncii ieftine, se revoltă! este disponibilă aici.
Dosarul de presă România, țara muncii ieftine, se revoltă!, este accesibil aici.
Comunicatul de presă România, țara muncii ieftine se revoltă!, este accesibil aici.