Zilele acestea am privit cu groază și neputință soarta cruntă a celor 14.600 de oi captive pe nava scufundată în portul Midia. Autoritățile au intervenit târziu, iar adevăratele operațiuni de salvare au fost demarate abia după ce o lume întreagă s-a indignat și a cerut măsuri urgente pentru salvarea puținelor animale rămase în viață.
Imaginile și filmările care au surprins suferința acestor animale captive – deci incapabile să se salveze – au arătat încă o dată de ce această practică este barbară pentru secolul în care trăim.
Încă din vara acestui an, Demos a cerut, alături de toate organizațiile dedicate protecției animalelor din România, interzicerea exportului de animale vii ().
Până atunci, sunt urgente următoarele măsuri:
- punerea în aplicare și verificarea îndeplinirii Regulamentului (CE) nr. 1/2005 al UE cu privire la transporturile rutiere și maritime de animale;
- obligativitatea raportării și publicării bolilor, vătămărilor și deceselor animalelor în timpul transportului;
- obligativitatea desemnării oficiale a unor medici veterinari care să însoțească toate transporturile de animale pe mare, în avioane sau în camioane;
implementarea unui sistem de monitorizare a animalelor, pe parcursul transportului până la sacrificare.
În completare, Demos susține tranziția către o agricultură sustenabilă, dublată de dezvoltarea și promovarea unor politici pentru introducerea unor standarde mai bune privind tratamentul și bunăstarea animalelor.
Pe 2 decembrie ne alăturăm protestului Stop Exportului De Animale Vii. Vom merge în fața Ministerului Agriculturii pentru a spune că nu vom mai tolera cruzimea față de animale.
Angajamentul Demos față de protecția animalelor rămâne ferm, deoarece o lume mai dreaptă nu poate fi decât o lume mai dreaptă pentru toți.
Veniți alături de noi:
[Descriere imagine: O fotografie cu multe oi înghesuite, dintre care una cu capul ridicat. Logo Demos și text: STOP exportului de animale vii!]