Ziua Internațională a Drepturilor Omului este un bun prilej să ne reamintim că respectarea drepturilor omului este temelia oricărui regim democratic și a oricărei societăți tolerante și incluzive.
În România, mulți dintre oameni nu-și cunosc drepturile. Potrivit unui studiu realizat în 2015, 72% dintre români declară că nu sunt bine informați în privința drepturilor pe care le au, iar 80% afirmă că în România le sunt încălcate drepturile civile (https://goo.gl/77T8yy). Aceeași cercetare arată că cele mai discriminate categorii sunt:
- persoanele LGBT (67%),
- persoanele infectate cu HIV (66%),
- persoanele de etnie romă (65%),
- persoanele cu dizabilități (63%),
- femeile (50%),
- persoanele sărace (20%),
- persoanele cele care locuiesc în mediul rural (18%).
Slăbirea instituțiilor democratice, lipsa programelor sociale, sărăcia, discriminarea și excluziunea socială contribuie la erodarea regimului de protecție a drepturilor omului.
Referendumul pentru familie organizat anul trecut ne-a amintit că trebuie să luptăm constant pentru a nu face pași înapoi privind drepturile omului. Condamnăm complicitatea politicienilor cu forțele extremiste care au adus prejudicii comunității LGBT. Luptăm în continuare pentru adoptarea parteneriatului civil și respectarea drepturilor acestei comunități.
Ne opunem tuturor formelor de rasism și discriminare. Condamnăm declarațiile jignitoare ale unor oameni politici și măsurile de segregare îndreptate către unele comunități de minorități din România.
Femeile din România trebuie să beneficieze în mod real de drepturi egale cu bărbații. Atragem atenția că violența asupra femeilor este o încălcare gravă a drepturilor acestora. În România, 76% din agresiunile raportate se petrec în familie, acestea fiind acte de violență ale căror victime sunt femeile și fetele minore ().
Ne exprimăm recunoștința pentru toate acele femei care au depus eforturi pentru a include egalitatea de gen în carta drepturilor omului și care au contribuit la recunoașterea rolului femeii în societate.
2019 celebrează 30 de ani de existență a Cartei Drepturilor Copilului. Reamintim că:
- peste 32% dintre copiii din România trăiesc sub pragul de sărăcie;
- 42% dintre copii se află în risc de sărăcie și excluziune socială;
- 21,5% dintre copii trăiesc în deprivare materială severă;
- violența asupra copiilor este la cote alarmante (). Un studiu UNICEF arată că 63% dintre copii confirmă că sunt bătuți acasă de către părinți iar 20% dintre părinți cred că pedeapsa fizică este un mijloc de educație ().
Țara noastră a semnat toate convențiile și declarațiile internaționale pe tema drepturilor omului. Trebuie să facem eforturi la nivelul întregii societăți pentru a le pune în aplicare. Trebuie să rămânem vigilenți în fiecare zi pentru ca drepturile fundamentale să nu fie încălcate. Pentru că aceste lucruri să se întâmple este nevoie de solidaritate și democrație.
–
Vino alături de noi:
Urmăriți-ne și pe Facebook: #RomâniaSolidară #Democrație #Solidaritate #Demos
[Descriere foto: imagine cu conturul unei mâini, o filă de calendar cu data de 10 decembrie, logo Demos și text sus: Drepturi și libertăți pentru toate, pentru toți; text jos: Ziua Drepturilor Omului]