Comunicat Diem25 – 13 martie 2020
Când toată lumea este în pericol, nimeni nu este în siguranță. Aceasta este prima lecție pe care pandemia de Coronavirus ne-a dat-o sau, mai bine zis, ne-a reamintit-o: sănătatea este, mai mult decât orice, un bun comun.
Pandemia de COVID-19 demonstrează cât de importante sunt sistemele publice de asistență medicală și serviciile oferite de acestea pentru bunăstarea populațiilor din întreaga lume.
De asemenea, ilustrează într-o manieră spectaculoasă modul în care neoliberala politică de austeritate și, în special, politicile fiscale aferente nu numai că afectează grav sănătatea oamenilor, ci îi şi omoară pe cei mai vulnerabili.
Sectorul privat câștigă prin furnizarea unor tratamente profitabile din punct de vedere economic, lăsându-le pe cele costisitoare, precum serviciile de urgență sau terapia intensivă, în seama unităților de sănătate publică; acestea însă, după ani de politici de „înfometare a bestiei”, au ajuns incredibil de subfinanțate.
Pandemia ne mai arată, în cel mai dramatic mod, şi care este sensul cuvântului „egal”: o asistență medicală primară accesibilă tuturor ar trebui să fie cea dintâi preocupare a umanității, iar accesul egal la îngrijire medicală gratuită de bună calitate nu este doar o chestiune morală, ci o necesitate pentru întreaga comunitate.
Totodată, pandemia ne mai învață şi sensul unor cuvinte cum ar fi „cooperare” și „solidaritate”: nicio persoană și nicio țară nu își poate salva doar propria piele, deoarece toată lumea se confruntă cu COVID-19 și cu gravele sale consecințe economice și sociale.
În momente ca acestea, putem vedea măreția sistemelor de sănătate publice și universale și lipsa de utilitate și de eficiență a sectorului privat de sănătate, care, tranzacționând servicii de sănătate, a înlocuit și a subminat de-a dreptul serviciile naționale de sănătate.
Acum, mai mult decât oricând, sistemele de asistență medicală publice și universale trebuie să fie sprijinite și consolidate – sau implementate, în țările care încă nu le au, cum ar fi SUA.
Ca răspuns la pandemia care a ucis până în prezent 5.120 de persoane în întreaga lume (962 de europeni, în timp ce 23.672 au fost afectați), DiEM25 solicită întărirea (sau instituirea) sistemelor de sănătate publice din toate țările, pentru a-i servi pe toţi rezidenții lor, indiferent de cetățenie, și dispariția serviciilor de sănătate private, pe care le-au impus politicile neoliberale de austeritate și limitarea sectorului public. Sănătatea ca bun public pentru toți oamenii este valoarea care trebuie protejată și promovată de urgență.
Pandemia a dezvăluit fața urâtă a neoliberalismului: privatizarea serviciilor de sănătate în beneficiul capitalului, care a impus un model biopolitic al morții la nivel mondial. Ca și în cazul ciumelor care au făcut ravagii în Evul Mediu, coronavirusul (chiar dacă, din fericire, nu la fel de mortal precum ciuma) nu ocoleşte pe nimeni, pentru că nu-şi alege victimele în funcție de clasă, venit, religie etc.
De aceea, DiEM25 va lupta pentru introducerea, consolidarea și/sau restabilirea serviciilor medicale publice și universale accesibile tuturor și va susține toți liderii politici care luptă în acest sens. Totodată, DiEM25 critică instituțiile UE pentru reacţia lor deficitară la pandemie, pentru ineficiența lor în luarea de măsuri fiscale adecvate și pentru lipsa investițiilor în sistemele publice de sănătate.
Indiferența și paralizia lor criminale seamănă cu cele din perioada prăbuşirii financiare din 2007-2008 și a crizei Euro ce a urmat în 2010. DiEM25 consideră că dreptul oamenilor la bunuri și servicii de bază și valoarea supremă a vieții – a unei vieţi decente – merg mână în mână cu o nouă Europă, o Europă a democraţiei şi a dreptăţii sociale, fără de care drepturile de bază ale omului și chiar viețile omeneşti ar fi periclitate în mod fatal.
În această perioadă dificilă, când bătrânii noștri și cei mai vulnerabili membri ai societăților noastre – inclusiv șomerii, persoanele fără adăpost, săracii și refugiații – au nevoie de întregul nostru sprijin pentru a depăși următoarele săptămâni și luni, DiEM25 cheamă nu doar la o reflecție serioasă asupra crizei capitalismului global, ci și la acțiuni hotărâte pentru protejarea sau asigurarea serviciilor medicale publice și universale, atât ca parte esenţială a democrației și a egalității, cât și ca răspuns necesar la pandemiile globale.
Comunicat preluat de pe site-ul Diem25: https://tinyurl.com/v9lodk8