Astăzi sărbătorim Ziua Copilului – un moment de bucurie pentru copii, precum și pentru adulții care au grijă de copii: părinți, cadre didactice, psihologi, medici, asistenți sociali şi aşa mai departe.
Copilăria este, pentru mulți dintre noi, o vârstă frumoasă, vârsta inocenței și a lipsei de griji. Din păcate, însă, numeroși copii din lumea întreagă se confruntă cu situații extrem de dificile, care îi împiedică să trăiască o copilărie fericită și să-și dezvolte la maxim potențialul emoțional ori aptitudinile intelectuale. Sărăcia extremă (o cauză frecventă și a abandonului școlar), abandonarea de către părinți, lipsa egalității de șanse în educație ori situațiile de abuz sau de neglijare din partea adulților – iată doar câteva dintre problemele grave prin care mulți copii sunt nevoiți să treacă fără aproape nicio apărare din partea statului. De aceea, considerăm că 1 iunie este nu doar o zi de sărbătorire a copilăriei, ci și un moment de responsabilizare, un prilej potrivit pentru a conștientiza importanța respectării drepturilor fundamentale ale copiilor, construind o societate cât mai incluzivă și echitabilă pentru toți copiii.
În România, un număr foarte mare de copii se află în risc de sărăcie (cei mai mulți din întreaga UE, alături de copiii din Bulgaria, potrivit Eurostat ( https://tinyurl.com/y9jeazsu ); mulți dintre aceștia sunt nevoiți să abandoneze școala (tocmai din cauza lipsei de resurse și a dificultăților familiale). Majoritatea copiilor cu dizabilități sunt încă nevoiți să învețe în școli speciale (eforturile pentru asigurarea educației incluzive fiind într-un stadiu incipient în țara noastră), iar în contextul pandemiei actuale, aprox. 250.000 de elevi nu au putut participa la cursurile online, deoarece nu dispun de acces la internet sau de instrumentele necesare (https://tinyurl.com/yc8jsznk), în unele localități sărace însuşi accesul la curent electric fiind o problemă.
Şi mai grav de atât, peste 57.000 de copii sunt orfani, abandonați sau preluați din familii în sistemul de protecție al statului din cauza abuzului la care au fost supuși, iar majoritatea acestora nu sunt niciodată adoptați (https://tinyurl.com/y9shkpn6), trăindu-și întreaga copilărie instituționalizați în centre de plasament sau alte forme de îngrijire (asistenți maternali, de exemplu). Nu în ultimul rând, foarte mulți dintre copii (inclusiv cei crescuți în familii) sunt bătuți sau suferă alte forme de abuz din partea adulților (abuzuri fizice, emoționale, sexuale etc.).
Ne exprimăm solidaritatea cu toți copiii aflați în dificultate, precum și cu persoanele și organizațiile care fac în mod constant eforturi pentru apărarea drepturilor copilului (drepturi garantate inclusiv în legislația internațională, Convenția privind Drepturile Copilului fiind cel mai important document în acest sens). Luptăm în continuare pentru a crea o societate în care egalitatea de șanse, apărarea tuturor celor vulnerabili și incluziunea socială a celor în risc de discriminare să nu mai fie doar deziderate, ci realități, într-un stat cu adevărat social și democratic.
Le urăm „La mulți ani!” tuturor copiilor, precum și adulților care lucrează cu dragoste și responsabilitate pentru aceștia.
[Descriere foto: O mână de adult ținând o mână de copil și textul: 1 iunie Ziua Copilului]