Bugetul public este privat în fiecare an de sume imense pe care companiile le ascund. În timp ce avem deficite importante, mai ales în timpul și după criza coronavirus, fuga de taxe și impozite a companiilor, în special multinaționale, ne condamnă la subdezvoltare.
Optimizarea fiscală făcută de companiile multinaționale ne costă cel puțin un miliard de euro, presupunând că marja lor de profit este egală cu cea a firmelor cu capital românesc. Companiile multinaționale își scad în mod artificial marja de profit, până la nivelul de 3-5% din cifra de afaceri. Există însă companii care au marjele de profit real de peste 50% din cifra de afaceri. Prin această metodă se plătesc astfel de până la 10 ori mai puține taxe decât ar fi normal. În aceste condiții, cifra de un miliard de euro este cel mai probabil doar o mică parte, suma adevărata fiind, cel mai probabil, mult mai mare, putând ajunge până la 5% din PIB.
Problema este însă generală și este posibilă atât din cauza practicilor fiscale ale companiilor, cât și din cauza politicilor unor state. Conform celor de la Tax Justice Network, țările UE pierd peste 27 de miliarde de dolari pe an din cauza companiilor americane care își mută profiturile în paradisurile fiscale. Companiile americane direcționează sume imense din țările UE acolo unde profiturile au fost generate, către Marea Britanie, Elveția, Olanda și Luxemburg. De exemplu, cota de impozit în Luxemburg este de 1%, permițând firmelor să își optimizeze cheltuielile fiscale de pe tot cuprinsul Europei.
O metoda simplă prin care profiturile pot fi mutate este ca o subsidiară dintr-un paradis fiscal să factureze celelalte subsidiare din Europa pentru drepturile de autor ale brandurilor companiei.
Conform Tax Justice Network, există 3 direcții de acțiune pe care guvernele țărilor UE le pot alege pentru a rezolva problema:
- Introducerea taxării unitare, stabilind o bază comună, consolidată de taxare pentru a evita separarea profiturilor din activitatea economica reală.
- Stabilirea unei cote de impozitare minime de 25% pentru a elimina mutarea profiturilor.
- Obligativitatea raportărilor financiare la nivel de țară în interiorul UE pentru toate companiile multinaționale, pentru a evita mișcarea profiturilor.
Este vital să regândim cu totul sistemul de administrare fiscală astfel încât să limităm drastic atât evaziunea, cât și optimizarea fiscală, fenomene care privează bugetul public de miliarde de euro.
Pana la implementarea unor măsuri la nivelul Uniunii Europene, este necesara o crestere a capacității de colectare la nivelul României. Avem nevoie de modificări ale codului fiscal, informatizare a ANAF și foarte important, eliminarea ajutoarelor de stat pentru companiile cu rezidență în paradisurile fiscale.
[Descriere foto: Bancnote peste care este suprapus următorul text: Optimizare fiscală + paradisuri fiscale = Subdezvoltare]
#democratie#solidaritate#demos