
A venit iarna și oamenii suferă de frig în case pentru că lemnele sunt prea scumpe. Aceștia trebuie ajutați în regim de urgență. Pe termen lung, încălzirea cu lemne a locuințelor va trebui înlocuită cu metode mai ecologice. Până atunci, trebuie să asigurăm lemn la un cost accesibil, cu prioritate pentru gospodării, nu pentru marii și micii procesatori care distrug pădurile pentru profit.
Cifrele ne arată cât de gravă este problema:
Aproximativ 50% din gospodăriile din România sunt încălzite cu lemne, 80% din mediul rural, în jur de 2.700.000 de gospodării.
În 2021 prețul lemnului s-a dublat, ajungând la aproximativ 600 lei metrul cub în zonele de munte și 700 Lei la câmpie.
Încălzirea costă anual între 4200 și 7200 lei, contravaloarea a aproximativ 6 mc de lemne în zona de câmpie și 12 mc în zona de munte.
În mediul rural, pensia medie este de doar 744,83 lei iar salariul mediu net 1092 lei.
38,1% dintre cetățenii din mediul rural se găseau în risc sever de sărăcie.
Care sunt măsuri de sprijin necesare?
Mărirea valorii de referință a ajutorului de încălzire cu lemne de foc de la 320 la 520 lei și simplificarea procedurilor de accesare a acestuia;
Asigurarea, din pădurile aflate în proprietatea statului, prin grija ROMSILVA, a unei Rezerve anuale de lemne de foc destinată încălzirii.
Reglementarea prețului lemnului din Rezerva anuală instituită de așa natură încât acest preț să țină cont de costurile reale de exploatare, dar și de nivelul veniturilor populației;
Simplificarea sistemului de livrare a acestui lemn, prin reducerea numărului de intermediari și plafonarea prețului final plătit de consumatori.
Debirocratizarea formalităților de exploatare de către micii proprietari de păduri a cotei legale din propriul lemn (uzufruct), cu respectarea integrală a măsurilor de protecție a pădurii;Tot în regim de urgență trebuie demarate programe cu acțiune și efecte pe termen lung.
Diversificarea soluțiilor de încălzire a gospodăriilor care folosesc material lemnos și facilitarea tranziției către surse de încălzire mai puțin poluante (noi rețele de alimentare cu gaz, creșterea capacității rețelelor de curent electric, etc).
Demararea unui program public de creștere a performanței energetice a tuturor locuințelor din mediul rural (izolare termică eficientă și instalarea de sisteme de încălzire eficiente pe gaz, curent, pompe geotermale, solar, etc.);
Știm că mafia lemnului și susținătorii acesteia din politică nu sunt interesați de sărăcia oamenilor și frigul din casele lor. De aceea trebuie să forțăm autoritățile să acționeze în sprijinul celor care au nevoie. Vom reveni cu o analiză completă în curând.
Vino alături de noi!
Echipa Demos