
Deși salariile minime au crescut în ultimii 10 ani, munca salariată în România duce la sărăcie și migrație. Aparent, toate partidele sunt de acord cu creșterea acestora. Dar valorile propuse sunt total insuficiente. Dacă nu vom avea un salt al salariilor minime, tendințele se vor agrava, în special migrația externă, care compromite șansele oricărei dezvoltări economice solide. Țara se golește din cauza salariilor mici. A venit timpul să oprim acest exod!
Privim salariul minim din perspectiva lucrătorului din România care are de ales în fiecare zi dacă rămâne sau pleacă din țară, așa cum au făcut-o deja milioane de concetățeni. Luăm în considerare salariile minime nete, cele din care trebuie cumpărate mâncarea, hainele, medicamentele, din care se plătesc facturile și se susțin copiii la școală. Luăm în considerare situația din țările vecine care au economii asemănătoare, dar și pe aceea din Vestul Europei unde se emigrează.
Creșterea substanțială a salariului minim este necesară și posibilă, orice ar spune cei care profită de pe urma salariilor de mizerie. Efectele pozitive se vor vedea rapid. Mai puțini oameni care emigrează, trai mai decent pentru cei care rămân, consum mai mare, deci profituri suplimentare pentru firme și venituri mai mari pentru bugetul public.
Propunem un calendar de creștere a salariului minim pentru următorii 4 ani pentru a oferi o perspectivă clară și pozitivă lucrătorilor:
- Pentru anul 2023 – creștere la 3060 lei brut și 1807 lei net (369 Euro).
- Pentru perioada 2024-2026 – creștere anuală a salariului minim cu 20% pe an.
- Pentru anul 2026 – atingerea unui salariu net de aproximativ 5287 lei brut și 3092 lei net (632 Euro), apropiat de media țărilor est-europene).
Raportul complet, inclusiv datele și calculele care stau la baza acestei propuneri, poate fi consultat mai jos:
Salarii decente pentru o viață demnă! Document de politici Demos 2022