Cum legăm luptele și ne unim forțele pentru o Europă justă și socială
București, 20-21 aprilie 2023
Partidele de Stânga – Verde din Europa Centrală și de Est s-au întâlnit la București, România, în perioada 20-21 aprilie, pentru a cartografia provocările economice și politice comune din regiune și pentru a discuta despre cooperarea viitoare.
În cadrul unei dezbateri publice, reprezentanții celor cinci partide – Budoucnost (Republica Cehă), Sotsyalnyi Rukh (Ucraina), Szikra (Ungaria), Razem (Polonia) și Demos (România) au prezentat principalele probleme cu care se confruntă regiunea, care suprapuse îi crează profilul distinct: ne confruntăm împreună cu rezultatele a trei decenii de transformare capitalistă brutală, de dezmembrare a serviciilor publice, decăderea autoritară, mobilizare naționalist conservatoare și distrugerea a mediului.
Răspunsurile la aceste tendințe trebuie să fie robuste la nivel național și al Uniunii Europene. Organizațiile participante sunt pregătite să articuleze un răspuns în fiecare țară și în solidaritate reciprocă, încurajând cetățenii și lucrătorii să acționeze pentru protejarea democrației și construirea unei economii mai bune și mai echitabile.
Organizațiile membre vor continua să colaboreze și vor deschide inițiativa altor mișcări și partide similare din regiune.
Comentarii de la participanți:
Yassmine Najime (Budoucnost, Cehia)
„Cu mare entuziasm, Budoucnost s-a alăturat colegilor noștri din stânga la București, pentru a afla despre provocările cu care ne confruntăm cu toții în țările noastre din Europa Centrală și de Est. Să împărtășim idei, să ne formulăm preocupările și să discutăm soluții. Trecutul politic al națiunilor noastre este asemănător și tumultuos, în multe privințe. Cu toate acestea, pe lângă caracterul comun al istoriei noastre, împărtășim și dorința de a ne detașa de ceea ce au fost odată țările noastre și mai degrabă ne uităm cu nerăbdare la ceea ce ar putea deveni. Numele nostru, Budoucnost, este tradus ca Viitor și aceasta este direcția către care sunt îndreptate scopurile și politicile noastre. Poziționându-ne împotriva capitalismului neoliberal, sprijinim astfel și o regiune durabilă, corectă și justă. Sistemul actual a ajuns la capăt: își arată adevăra față în țările noastre prin conservatorism extrem, pierderea drepturilor de bază, privatizarea serviciilor publice și refuzul de a lucra cu vecinii noștri pe picior de egalitate. Dar economiile și regiunile noastre sunt pentru totdeauna interconectate și cu o mare bucurie găsim grupuri în jurul nostru având aceleași soluții, obiective și valori, cu care suntem într-o relație de susținere reciprocă. Ne dorim ca parteneriatul să crească și să se extindă, astfel încât împreună să luptăm din nou pentru dreptul oamenilor de a trăi într-un sistem care îi servește.”
Viktoriia Pihul (Sotsyalnyi Rukh, Ucraina)
„Când a început invazia pe scară largă a Ucrainei, multe probleme politice și economice au devenit mai serioase. A devenit clar că politica democratică trebuia să atingă un nou nivel, mai larg. Anterior, acest proces a fost în principal meritul mișcărilor la firul ierbii și al organizațiilor societății civile. În acest an, organizația noastră a primit un sprijin extraordinar din partea partenerilor noștri din țările din regiunea Centrală și de Est, pentru că suntem uniți atât în lupta noastră împotriva direcției neoliberale a politicii guvernamentale, cât și în problemele noastre sociale comune. Invazia Rusiei a arătat, de asemenea, cum țările din Europa de Est sunt vulnerabile în fața invaziei unei puteri imperialiste autoritare vecine. Am observat un dezechilibru uriaș în reprezentarea intereselor Europei Centrale și de Est în Europa. Nu ne putem permite să fim văzuți ca un tampon de securitate pentru Europa de Vest sau ca țări din „zona de influență” a Rusiei. Avem nevoie de o asociație politică cu drepturi depline, care să reprezinte interesele Europei de Est și Centrale în sferele politicii, economiei și securității atât în Europa, cât și pe scena internațională. Ne-am întâlnit la București pentru a discuta starea actuală a lucrurilor și politicile din țările noastre. Am discutat despre cum putem lucra împreună pentru a ajuta la construirea unor state sociale și a continua lupta pentru dezvoltarea și securitatea regiunii noastre.”
Lili Vankó (Szikra, Ungaria)
„În Szikra avem convingerea fermă că, prin unirea forțelor cu mișcările și partidele progresiste de stânga verde din regiunea noastră, putem revendica Europa Centrală și de Est ca spațiu de speranță și emancipare, punând capăt deceniilor de restructurare a statului neoliberal și distrugere a legăturilor de solidaritate. Problemele cu care ne confruntăm în Ungaria, de la adâncirea crizei locuințelor și un control din ce în ce mai autoritar asupra instituțiilor democratice, până la lipsa de voință politică de a se asigura că tranziția energetică nu lasă în urmă grupurile vulnerabile, nu sunt în niciun caz lupte unice pentru țara noastră. – avem multe de câștigat din împărtășirea experiențelor noastre și dezvoltarea unei viziuni comune pentru regiune. Întâlnirea noastră de la București a fost un pas către asta; Așteptăm cu nerăbdare conversații constructive în continuare, oportunități de a învăța unii de la celălalți și ca alte inițiative similare să se alăture inițiativei noastre.”
Maciej Konieczny (Razem, Polonia)
„Întâlnirea de la București a confirmat convingerea noastră privind necesitatea unei cooperări mai strânse între partidele stângii democratice verzi din regiunea noastră. Suntem uniți de experiența transformării brutale neoliberale post-comuniste și de dorința comună de a deschide un nou capitol în istoria părții noastre de Europa, bazat pe principiile justiției sociale, cooperării și solidarității. Fără vocea noii stângi verzi care să ceară o tranziție energetică justă, vom fi condamnați să fim conduși de negaționiștii climatici; doar vocea puternică a stângii care cere o Europă a solidarității și a justiției sociale ne va salva de conducerea dreptei naționaliste. Avem mult de lucru. Este timpul să ne suflecăm mânecile.”
Zofia Malisz (Razem, Polonia)
„Stânga a crescut în dimensiune și influență în regiunea noastră. În special în ultimul deceniu, am arătat că știm să ne organizăm și să comunicăm ideile de stânga în moduri noi. Această creștere a avut loc în ciuda presiunilor unui mainstream covârșitor de liberal și conservator. Am îndurat și ne-am profesionalizat, plecând de la proteste la firul ierbii sau mișcări cu agendă unică și devenind organizații politice cu sprijin solid. Ne concentrăm pe reconstruirea legăturilor sociale și a structurilor distruse, de exemplu, prin sprijinul nostru ferm pentru sindicatelor. Rezultatul este că Europa Central-Est are acum o stângă modernă care oferă soluții concrete, sustenabile din punct de vedere social și ecologic, la criza locuințelor, în raport cu structurile oligarhice care amenință democrațiile noastre, privind transformarea energetică sau amenințările de securitate din regiune. Săptămâna aceasta ne-am întâlnit la București pentru a discuta despre numeroasele valori și obiective pe care le împărtășim și despre cum ne putem întări reciproc lucrând împreună.”
Claudiu Crăciun (Demos, România)
„Cred cu tărie că avem un set specific de probleme și soluții Central și Est-europene. Pe deoparte, apartenența la UE a ajutat democrațiile și economiile noastre, dar cu limite și dezavantaje. Cu toate acestea, nu putem cere UE să ne rezolve toate problemele, trebuie să ne asumăm responsabilitatea și să acționăm. Între o ordine economică neoliberală eșuată și derivele autoritare naționalist conservatoare, trebuie să susținem o Europă cu adevărat socială și o economie care funcționează pentru toți, nu pentru câțiva norocoși. Pe termen mediu și lung, asta va ajuta și la salvarea democrațiilor noastre”