După 1990, aproape fiecare guvern a declarat „Educația” o prioritate națională, decizie corectă, dar care a rămas un simplu artificiu retoric. Toate administrațiile au tratat profesorii și școala în general cu indiferență și dispreț. Situația cadrelor didactice a evoluat între adjective precum demotivantă, deplorabilă, gravă, insuportabilă.
Una s-a spus, alta s-a făcut. Dacă educația ar fi fost prioritate națională, atunci aceasta ar fi fost finanțată corespunzător. Dar în ultimii ani i s-au alocat în jur de 2% din PIB, cele mai jignitoare valori din Uniunea Europeană. Alocarea a 6% din PIB educației este amânată anual de 13 ani, iar creșterile salariale ale profesorilor din perioada 2016-2019 au fost anulate de inflație și de explozia recentă a prețurilor. În condițiile în care din 2019 practic remunerația în sistemul de educație a rămas aproape neschimbată, a rezultat de fapt o întoarcere la situația din epoca Băsescu, după ce veniturile profesorilor fuseseră reduse de la 25% și până la 40%.
După ce alte categorii profesionale și-au văzut salariile crescute consistent și fără mari eforturi de negociere, profesorii sunt din nou în situația să fie lăsați la coada priorităților. Astfel, după eșuarea mai multor runde de negociere și parcurgerea tuturor formelor de protest sindical, de la pichetarea instituțiilor decizionale până la greva de avertisment, menținerea grevei este un gest logic și necesar.
Susținem fără rezerve dreptul profesorilor la un trai decent! Cerem alianței guvernamentale:
- Să identifice surse de finanțare pentru a satisface revendicările cadrelor didactice și să prevadă încă de acum o creștere consistentă a bugetului general și al educației în special pentru anul viitor (de pildă, prin introducerea impozitării progresive);
- Să se angajeze prin semnătura președinților PNL, PSD și UDMR că urgentează redactarea Legea salarizării unitare și că aceasta va conține creșterile salariale cerute de profesori. În caz contrar, aceștia își vor da demisiile de la conducerea partidelor.
- Să o demită pe Ligia Deca pentru gestionarea dezastruoasă a reformelor legislative din domeniu și a relației cu sindicatele și profesorii.
- Să repună fundamentele educației pe accesul al câtor mai mulți copiii la sistemul de învățământ, nu pe invocarea unei meritocrații de care să beneficieze un număr restrâns de elevi. Viitorul educației de aici trebuie să înceapă!
- Să dezvolte și să protejeze învățământul public, iar finanțarea către cel privat să fie stopată.
- Să prezinte un calendar de creștere a alocării bugetare către educație.
Propunerea noastră imediată este creșterea alocării bugetare treptate pentru educație. Toate partidele parlamentare trebuie să asume că în elaborarea bugetului pe 2024 alocarea pentru educație să fie de minim 3,5% din PIB, iar în anii următori să crească procentual în funcție de nevoile identificate.
Partidul Democrației și Solidarității- Demos își asumă ca obiectiv politic pentru alegerile parlamentare din 2024 să militeze necondiționat pentru o finanțare corespunzătoare a sistemului de educație și pentru măsuri negociate în colaborare cu sindicatele din educație.
Numai o societate educată poate fi una demnă, solidară și liberă!
Partidul Democrației și Solidarității – Demos