Nona Șerbănescu ( în dreapta la margine), Sanda Veber (în mijloc înspre dreapta), Laura D. Stifter (în mijloc înspre stânga), Amalia Epure (în stânga la margine), Felix Crăciun ( în dreapta la margine), Ionuț-Șerban Jugureanu (în mijloc), Bogdan Vârșan (în stânga la margine)

Ștefania Stoian


Sunt Ștefania Alexandra Stoian și candidez din partea Partidului Democrației și Solidarității – Demos pentru Consiliul General al Municipiului București, în alegerile locale organizate în anul 2020.

Am 29 de ani și locuiesc în București de 14 ani. Sunt membră Demos de la înființarea oficială a partidului în toamna anului 2018 și membră a Platformei Demos din primii ani de coagulare.

Sunt absolventă a Facultății de Drept din cadrul Universității București și a Masterului de Politici, Gen și Minorități din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative. Parcursul educațional l-am completat cu o serie de programe universitare și proiecte nonguvernamentale pe care le puteți regăsi în CV-ul meu. Sunt consilier juridic și am acumulat experiență în reglementarea și funcționarea organizațiilor profesionale, în instanță preponderent în contencios administrativ, drept constituțional, dreptul muncii, drept civil, în elaborare de acte normative, iar, în ultima perioadă, în achiziții publice și fonduri europene.

Cred în acțiunile ce pornesc de la firul ierbii, de la oameni care își cunosc cel mai bine problemele cotidiene și se implică în acțiuni pentru a-și îmbunătății viața și a-și ajuta comunitatea. Candidatura mea în aceste alegeri este primul pas pe care îl fac în direcția reprezentării politice locale, pentru a aduce în dezbaterile publice tema muncii decente, care să permită un nivel de trai demn, stoparea haosului imobiliar și materializarea dreptului la locuire pentru toți și toate, combaterea violenței împotriva femeilor și a altor persoane vulnerabile, transportul public accesibil, ecologic și eficient, promovarea și finanțarea culturii, alături de celelalte valorilor din programul electoral Demos (https://demos.org.ro/index.php/program-politic-2020-bucuresti-social-bucuresti-solidar/).

Mă onorează faptul că sunt pe lista propunerilor de candidați Demos, alături de persoane capabile și empatice, care vor aduce viziunea și programul nostru în Consiliului General al Municipiului București.

Pentru un București Solidar, un București Social!


Felix Crăciun


Sunt Felix Crăciun, am 46 de ani și lucrez în domeniul resurselor umane. Sunt licențiat în Sociologie-Psihologie, după ce am absolvit școala gimnazială și liceul în sectorul 4, cartierul Berceni. Muncesc în București de aproape 22 de ani.

Implicarea mea civică a început în anul 2012, an în care am luat atitudine împotriva inegalităților și austerității impuse de guvernarea de dreapta a acelor ani, ca mai apoi să mă implic în cauze legate de mediu, patrimoniu cultural și social. Sunt un biciclist convins și m-aș bucura să descoperim orașul și pe cei din jur pedalând, nu izolați în automobile.

În Demos am intrat pentru că viziunea mea asupra cauzelor și soluțiilor este diferită de cea a mainstream-ului neoliberal, deloc atent la ceea ce se întâmplă într-o societate cu mari nevoi sociale și divizată în falii economice. 

Mă preocupă în special aerul foarte poluat din București și asta nu numai din cauza densității populației, a autoturismelor și centralelor de apartament, dar mai ales din cauza lipsei spațiilor verzi din interiorul orașului și din împrejurimi. În continuare, nicio administrație nu a reușit implementarea unui plan urbanistic de mobilitate care să acopere nevoile cetățenilor Bucureștiului și în același timp care să nu afecteze calitatea aerului.

De asemenea, trebuie să ne concentrăm asupra infrastructurii sociale: cea a educației publice comunitare și sănătății publice cu accent pe prevenție și educație sanitară; cea dedicată celor mai vulnerabile persoane din comunitate: vârstnicii cu nevoi sociale și economice, copiii din familii și medii defavorizate, adolescenții din medii sociale cu risc; locuințe decente pentru persoanele cu venituri minime sau fără venituri și sprijinirea lor în a avea o calitate a vieții mai ridicată. În această campanie vom vorbi și despre infrastructura de sprijin dedicată victimelor violenței domestice, fenomen care a crescut îngrijorător în ultimele luni ale acestui an dificil pentru toți.

M-am născut, am crescut și m-am maturizat în București și de-a lungul anilor am văzut cum crește acest oraș, în bine și în rău. Am încredere că alături de echipa de candidați ai Demos vom pune bazele unui București pentru toți,  social și solidar în egală măsură!


Nona Șerbănescu


Sunt Nona Șerbănescu și candidez din partea Partidului Demos pentru Consiliul General al Capitalei. Sunt artistă, manager cultural și mamă a doi copii. Am 38 de ani și locuiesc în București de când m-am născut. De-a lungul timpului am organizat zeci de evenimente culturale prin intermediul organizației pe care o conduc. Dintre acestea amintesc Bucharest Art Week, un festival internațional de artă contemporană gândit și derulat în spiritul solidarității și reprezentativității pentru oraș, fiecare ediție abordând o temă de interes social. 

Îmi iubesc orașul cu pasiune și ceea ce s-a întâmplat cu el în ultimii 30 de ani mă doare uneori organic. Construcțiile autorizate fără plan urbanistic, tăierile copacilor seculari sau ”toaletarea” obsesivă până la defrișare, demolări și amputări arhitecturale precum dispariția Halei Matache, imobile, case sau ansambluri monumentale lăsate pradă degradării până la obținerea unor avize de demolare de către niște proprietari rapace care ar face orice să construiască blocuri înalte de birouri sau locuințe pe locul fostelor case de patrimoniu, aglomerând astfel centrul orașului, abandonarea unor situri de patrimoniu de imensă valoare precum Moara lui Assan, toate acestea mă fac să vreau să mă implic în soarta orașului unde am crescut și unde m-am format ca artistă.

Și la nivel social și cultural Bucureștiul este în colaps. Lipsa infrastructurii culturale, lipsa susținerii pentru spațiile alternative și/sau independente pentru artă și cultură, dispariția bibliotecilor publice, lipsa spațiilor publice pentru recreere, cota mică de spațiu verde în raport cu suprafața construită, lipsa infrastructurii pentru transport public, faptul că a călători dintr-un punct în altul al orașului este un adevărat chin, lipsa de suport social și de solidaritate cu victimele abuzurilor domestice, insuficiența creșelor și grădinițelor și câte și mai câte alte probleme fac din București un oraș obositor, toxic de-a dreptul; un oraș al disparităților economice, al lipsei de acces la servicii sociale și cultură pentru cei mai mulți dintre locuitorii săi; un oraș unde nivelul de stres este uriaș, iar bunăstarea celor mulți rămâne un vis din ce în ce mai îndepărtat.

În calitate de consilier doresc să mă implic în primul rând în zona mea de expertiză: arta și cultura. Vreau să mă asigur că banii publici nu mai sunt aruncați în buzunarele unor mafioți, vreau să particip la relansarea concursurilor publice pentru producție artistică, să mă implic în reorganizarea unor instituții menite să administreze banii pentru cultură precum ARCUB, AMPT sau Creart, să mă opun abuzurilor urbanistice și să reprezint sectorul cultural independent cu nevoile sale în cadrul Consiliului General al Municipiului București. 

Nu în ultimul rând, voi fi o susținătoare activă a accesului la facilități educaționale, culturale și artistice pentru copii, adolescenți, tineri și vârstnici, precum și pentru persoane cu dizabilități atât în centrul orașului, cât mai ales în zonele periferice sau în cartierele „dormitor” unde acestea lipsesc cu desăvârșire.


Amalia Epure


Amalia Epure - Alegeri Locale Bucuresti 2020

Sunt Amalia Epure, am 34 de ani, am studiat limbi străine la Universitatea București și lucrez în domeniul publicării electronice. 

Participarea la protestele societății civile m-a făcut să conștientizez nevoia de a contesta clasa politică actuală nu doar din stradă sau din piață, ci și din interior. Am hotărât așadar să trec peste aversiunea pe care mulți dintre noi o avem față de orice ține de domeniul politicii și să mă alătur, în cadrul Demos, unor oameni la fel de revoltați și dornici de un nou fel de a face politică. 

Încă din 2005, de când am venit ca studentă în București, administrația locală era simbolul fondurilor publice sifonate către firme prietene, al copacilor ”toaletați” până la trunchi sau al contrastului dintre noile complexe rezidențiale și cartierele împânzite de clădiri în paragină. Între timp, lucrurile s-au înrăutățit. 

Bucureștiul devine din ce în ce mai mult un oraș fără direcție, sacrificat la intersecția dintre clientelismul clasei politice și interese private. Dincolo de corupția și incompetența autorităților locale însă, Capitala se confruntă cu probleme sociale care nu s-ar rezolva prin simpla aplicare a măsurilor de transparentizare și eficientizare cerute deja atât de societatea civilă, cât și de unii politicieni. Și asta pentru că abordarea problemelor strict funcționale nu va aduce îmbunătățiri fundamentale în eliminarea discrepanțelor economice și sociale cu care se confruntă marile orașe în general și Bucureștiul în particular.

În loc de a încuraja înființarea de noi creșe și grădinițe de către sectorul privat, consilierii locali Demos vor susține deschiderea de instituții de învățământ preșcolar publice și gratuite, tocmai pentru ca ele să fie accesibile tuturor locuitorilor Capitalei, nu doar locuitorilor cu venituri peste medie.

De asemenea, viziunea Demos asupra unei bune conduceri locale depășeste sfera strict administrativă; în calitate de reprezentanți locali, dorim să contribuim la respectarea drepturilor voastre prin organizarea unui Centrul de sprijin pentru lucrători care va oferi susținere logistică și legală, precum și consiliere pe tema organizării la locul de muncă.

Printre temele Programului Demos pentru alegerile locale din toamnă se numără și  asigurarea unui transport interurban și interjudețean accesibil și ecologic sau promovarea lanțurilor scurte de aprovizionare, pentru a facilita accesul populației la hrană locală și a producătorilor la puncte de vânzare a mărfii.

În calitate de consilier local mă angajez să urmez programul Demos în vederea susținerii intereselor TUTUROR bucureștenilor, nu doar a unei minorități privilegiate.


Laura D. Stifter


Laura Stifter - Alegeri Locale Bucuresti 2020

Sunt Laura Stifter, profesoară de Religie, Filosofie, Logică și Cultură civică, am 28 de ani și locuiesc în București. Sunt persoană cu dizabilități (nevăzătoare) și activistă civică pentru drepturile acestei categorii de cetățeni. 

Candidez din partea Demos cu scopul de a construi împreună un București social și incluziv, un oraș sigur și accesibil pentru noi toți. Lucrez mult, inclusiv cu elevi nevăzători din școli speciale pe care-i meditez, în regim de voluntariat, pentru Bacalaureat, încurajându-i totodată în privința incluziunii școlare și profesionale.

Am ales să fac politică pentru a susține cauza persoanelor cu dizabilități, precum și o serie de deziderate în domeniul educațional: o educație centrată pe elev, bazată pe formarea de competențe și aptitudini, o educație care să formeze gândirea liberă și critică, spiritul colaborativ și rafinamentul etic al tinerilor. Am ales Demos pentru că acest partid susține cauzele sociale în care cred, pentru că este un partid incluziv, cu oameni onești, dedicați și noi în politică. Demos este nu doar un partid, ci și o comunitate: liberi, diferiți (căci prețuim mult diversitatea), dar asumând o serie de valori fundamentale comune în plan politic: solidaritatea, dreptatea, libertatea, dialogul, integritatea – valori pe care nu doar le proclamăm teoretic, ci le transformăm în mod de viață și de acțiune.

Ca profesoară cu experiență în predarea unor discipline foarte diferite și în școli diverse, voi susține proiecte viabile în domeniul educațional, consultându-mă în mod sistematic cu reprezentanții elevilor, părinților și cadrelor didactice, precum și cu specialiștii în științele educației. Voi susține drepturile fundamentale ale cetățenilor cu dizabilități, așa cum am reușit și până acum în plan civic. Voi face demersuri pentru susținerea victimelor violenței domestice, precum și pentru sprijinirea copiilor în situații de risc (orfani, din familii sărace).

Dacă rezonați cu aceste proiecte, vă rog să semnați pentru Demos și să votați Demos la viitoarele alegeri!


Ionut-Șerban Jugureanu


Ionut-Șerban Jugureanu - Alegeri Locale Bucuresti 2020

Sunt Ionuț Jugureanu, sunt născut în 1968 și sunt locuitor al acestui oraș de 50 de ani. 

Am absolvit Institutului Politehnic în 1989 și am făcut parte din generația Revoluției și a mișcărilor pentru democrație de la începutul anilor ‘90. După ce am participat activ la mișcarea Pieței Universității, am plecat în Belgia în 1991 pentru a face studii de Sociologie. Am lucrat apoi la deschiderea și gestionarea unui Centru pentru refugiați, situat în apropiere de Bruxelles.

Reîntors în România în 2002, am revenit în domeniul social, după un scurt pasaj în privat, lucrând pentru Organizația Salvați Copiii, iar apoi pentru Fundația Parada. Actualmente sunt director executiv al Fundației Parada, organizație care se ocupă de susținerea copiilor și tinerilor în situație de strada, precum și a familiilor fără adăpost din București. Am fost președinte al Federației Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copil și sunt membru în Board-ul rețelei Romania Harm Reduction Network.

Indignat să constat explozia inegalităților sociale dintr-un oraș, Bucureștiul, parte a unei regiuni situate, în termeni de bogăție, în prima jumătate a regiunilor UE, revoltat de desfigurarea patrimoniului arhitectural al unei capitale europene lăsate la cheremul “dezvoltatorilor” imobiliari veroși, cu complicitatea unei administrații incompetente și corupte, am decis sa mă alătur echipei Demos. Vreau să redăm tuturor persoanelor care trăiesc aici demnitatea de locuitori ai unui oraș european actual, respectuos față de oameni, patrimoniu și mediu, capabil de a genera bunăstare, dar și solidaritate, și în care fiecare dintre noi, bucureșteni din naștere sau de adopție, copii, tineri sau bătrâni, cu sau fără dizabilități, cetățeni români sau nu,  înstăriți sau lipsiți de resurse, să se poată simți ACASĂ. 

Candidez pentru un București al Cetățenilor, Respectului și Solidarității!


Sanda Veber


Sunt Sanda Veber, am studiat și lucrat zece ani în București și sunt puternic atașată de capitală.

În prezent locuiesc in Franta și doresc să mă întorc în țară pentru a pune în slujba Bucureștiului experiența mea și modelul social, cultural și ecologic al Parisului, un oraș care se reinventează în fiecare zi.

Îmi doresc un București verde, un București social, un București cultural, un București solidar.

Vreau o capitală europeană care să apere și să promoveze valori ca egalitatea în drepturi și justiția socială. Vreau un București pentru toți cu locuințe sociale, cu spații culturale și sportive pentru copii, tineri și vârstnici, cu programe de incluziune socială care să favorizeze dialogul, comuniunea și solidaritatea între cetățenii capitalei, traversând barierele sociale. Vreau instituții ale Primăriei care încurajează și sprijină egalitatea salarială pentru femei și paritatea în funcții de răspundere, vreau protecție și asistență socială pentru mame singure și fete minore în situație de fragilitate socială, îmi doresc un oraș în care femeile se simt în siguranță. Vreau decongestionarea administrativă și facilitarea accesului la serviciile administrației publice prin trecerea la servicii online, cât și programe de combatere a analfabetismului digital. Vreau reducerea inegalităților în ceea ce privește accesul la educație pentru minori în situație de precaritate și susținerea unor programe de educație continuă pentru toate vârstele. Vreau un oraș fără publicitate în spațiul public, cu piste de biciclete și transport alternativ ecologic. Vreau un oraș cu aer curat care își protejează și valorizează patrimoniul cultural și arhitectural. Sunt pentru reconversia economică prin încurajarea unei economii circulare și promovarea unui comerț echitabil, susținerea producătorilor locali și a comerțului de proximitate în defavoarea marilor suprafețe comerciale.

Chestiunea locuințelor este crucială, atât în plan individual cât și pentru dinamica socială a orașului. Îmi doresc o capitală în care toate și toți să beneficieze de o locuință demnă. Încadrarea chiriilor, garantarea unor împrumuturi social locative, construirea de locuințe sociale și dezvoltarea unor eco-cartiere angajate în tranziția ecologică se numără printre prioritățile noastre, candidați Demos la Consiliul General al Capitalei. Propun dezvoltarea unor programe de construcție a unor locuințe participative care să întărească puterea cetățenilor în propriul oraș, inclusiv puterea de decizie, lărgind sfera democrației participative. 

Paritatea in funcții de răspundere, egalitatea în drepturi și egalitatea salarială pentru femei, un mediu sigur si prietenos, un oraș în care femeile se simt in siguranță atât în familie cât și la serviciu sau în deplasările și activitățile lor cotidiene, capitala trebuie să dea tonul și să fie modelul de urmat pentru o societate românească progresistă în care violența împotriva femeilor, macismul și sexismul sunt combătute și eradicate.

Artiștii, arta și cultura joacă un rol esențial în viața unui oraș. Prețuiți și recunoscuți la adevărata lor valoare, artiștii contribuie la dezvoltarea culturală si economică a țării. Mă angajez să sprijin în cadrul programelor Primăriei munca artistului și a lucrătorului cultural pentru ca aceasta să fie recunoscută și apreciată, îmi doresc ca instituțiile Primăriei să susțină aceste domenii prin punerea la dispoziție de fonduri speciale, apeluri la proiecte și spații dedicate desfășurării activității artistice.

Publicitatea în spațiul public este o pată pe fața Capitalei, este o poluare vizuală și o incitare la consumerism. Pe o planetă cu resurse limitate, industria publicității, al doilea buget pe plan mondial după industria de armament, este prin conținutul și forma sa o risipă uriașă de resurse și de energie, precum și un factor de poluare a mediului.

În București, mash-urile publicitare sunt dispuse pe clădiri de patrimoniu acoperind istoria și cultura acestui oraș, sunt o intruziune inestetică în spațiul public și în viața locuitorilor capitalei.

Am absolvit Universitatea București în cadrul facultăților de Litere și Istorie și mi-am continuat studiile în Franța, la Lyon și Paris, cu programe de master în istorie, sociologie, filosofie politică, cinema antropologic și documentar. În România am lucrat ca scenarist și copywriter în televiziune, radio și publicitate. În prezent sunt cineast documentarist și predau cursuri de cinema în cadrul unei asociații franceze care își propune integrarea socială prin artă.

Sunt activă civic și politic, am participat și organizat la Paris manifestații de protest în solidaritate cu protestele din România și apăr drepturile românilor in Franța. Promovez cultura și artiștii români și colaborez cu diverse asociații și organisme culturale din Franța.

Haideți să construim împreună un București verde, un București social, un București solidar!


Alexandru Filippi


Candidez ca parte a echipei Demos pentru că vreau să facem orașul un loc mai bun pentru toți locuitorii, și în special pentru cei care nu au fost principalul beneficiar al politicilor locale de-a lungul anilor.

Sunt născut în București și aici mi-am petrecut atât anii studiilor, cât și debutul activității profesionale. Am absolvit Facultatea de Medicină a UMF „Carol Davila” și mi-am continuat studiile cu un master în neurobiologie la Facultatea de Biologie a Universității București, apoi la Catedra de Biofizică din cadru UMF, unde am obținut titlul de Doctor în Medicină cu calificativul Magna cum lauda. În prezent lucrez ca Asistent de Cercetare și Asistent Universitar. Consider că realizările mele sunt și rezultatul susținerii comunității și este de datoria mea să mă implic pentru a oferi și altor persoane un mediu care să le ofere toate șansele necesare succesului. Activitatea profesională mi-a dezvoltat atât abilitățile de comunicare, cât și rigurozitatea de a acționa calculat, ținând cont de toate informațiile, calități care cred ca sunt utile în gestionarea problemelor comunității.

Prin contactul cu practica clinică am aflat limitările sistemului sanitar local, care ar putea fi îmbunătățit considerabil atât prin finanțarea unor proiecte de modernizare, cât și prin creșterea accesului persoanelor cu venituri mici. Sunt convins că o mai mare acoperire a sistemului sanitar public este nu doar de dorit dar și esențială în contextul în care este din ce în ce mai evident că sănătatea individuală depinde de sănătatea tuturor celorlalți membri ai comunității.

De asemenea, îmi doresc să mă implic în promovarea unui București mai verde prin conservarea și lărgirea spațiilor verzi, transport public eficient și ecologic și a facilitării prin construirea de piste speciale – biciclete, role, scutere electrice – care, utilizate în număr mare de către cetățenii capitalei, vor diminua aglomerația și poluarea și vor contribui efectiv la îmbunătățirea calității vieții și sănătății atât a utilizatorilor, cât și a celorlalți locuitori.


Bogdan Vârşan


Bogdan Vârșan - Alegeri Locale București 2020

Sunt născut în anul 1989 și provin dintr-o familie simplă de bucureșteni. Sunt pasionat de istorie, de sport și îmi place să merg pe jos. Sunt absolvent al Facultății de Istorie, Universitatea din București.

În primăvara anului 2019 am susținut, la aceeași facultate, după aproape 6 ani de muncă, o teză de doctorat despre muncitorii bucureșteni și viața lor în timpul regimului comunist. Din punct de vedere profesional, în prezent, pun umărul la conservarea și promovarea celei mai mari arhive de televiziune din România, însă primii pași în câmpul muncii i-am făcut în diverse companii private. 

Străbat zilnic orașul și, la fel ca mulți dintre bucureșteni, știu ce înseamnă un mijloc de transport în comun plin, cu un aer irespirabil, la o temperatură de peste 40 °C. Noi, echipa Demos, avem convingerea că pentru fiecare cetățean opțiunea transportului în comun trebuie să fie una reală și civilizată. De aceea susținem un transport ecologic și accesibil ca alternativă viabilă automobilului personal. 

Părinți, bunici ieșiți la plimbare cu copiii și nepoții punându-și în pericol viața pentru că nu pot utiliza trotuarele – este o imagine pe care o întâlnim atât de des. Redăm siguranța oamenilor și susținem ca trotuarele să își recapete funcția lor de spații pietonale. Înțelegem necesitatea locurilor de parcare, dar soluțiile pentru această problemă trebuie să fie inteligente și constructive. Programul Demos propune astfel de soluții. 

Una dintre marile mele pasiuni a fost și rămâne fotbalul. Am crescut jucând fotbal pe maidanele și terenurile din jurul blocurilor. Nu de puține ori m-am pus în pielea copiilor de azi, pentru care sportul a ajuns aproape un lux: curțile școlilor închise, terenurile de cartier de mult dispărute, iar cele private scumpe și complet inaccesibile. E momentul să investim în sănătatea noastră și a copiilor noștri. E momentul să acționăm hotărât în această direcție și să începem reconstrucția sportului pentru toti. 

Înțelegem problemele orașului nostru și propunem soluții reale, oneste și realizabile. O semnătură pentru echipa Demos înseamnă un prim pas către un București verde, curat, social și solidar!