PREZENTĂRI CANDIDATE ȘI CANDIDAȚI PENTRU CONSILIUL LOCAL AL SECTORULUI 1

 

Sunt Nona Șerbănescu și candidez din partea Partidului Demos pentru Consiliul local al Sectorului 1. Sunt artistă, manager cultural și mamă a doi copii. Am 42 de ani și locuiesc în București de când m-am născut. De-a lungul timpului am organizat zeci de evenimente culturale prin intermediul organizației pe care o conduc. Dintre acestea amintesc Bucharest Art Week, un festival internațional de artă contemporană gândit și derulat în spiritul solidarității și reprezentativității pentru oraș, fiecare ediție abordând o temă de interes social.

La nivel social și cultural Bucureștiul este în colaps. Lipsa infrastructurii culturale, lipsa susținerii pentru spațiile alternative și/sau independente pentru artă și cultură, dispariția bibliotecilor publice, lipsa spațiilor publice pentru recreere, cota mică de spațiu verde în raport cu suprafața construită, lipsa infrastructurii pentru transport public, dificultățile majore de a călători dintr-un punct în altul al orașului, lipsa de suport social și de solidaritate cu victimele abuzurilor domestice, insuficiența creșelor și grădinițelor fac din București un oraș obositor; un oraș al disparităților economice, al lipsei de acces la servicii sociale și cultură pentru cei mai mulți dintre locuitorii săi; un oraș unde nivelul de stres este uriaș, iar bunăstarea celor mulți rămâne un vis din ce în ce mai îndepărtat.

Îmi iubesc orașul cu pasiune și ceea ce s-a întâmplat cu el în ultimii 30 de ani mă doare uneori organic. Construcțiile autorizate fără plan urbanistic, tăierile copacilor seculari sau „toaletarea” obsesivă până la defrișare, demolări și amputări arhitecturale precum dispariția Halei Matache, imobile, case sau ansambluri monumentale lăsate pradă degradării până la obținerea unor avize de demolare, abandonarea unor situri de patrimoniu de imensă valoare precum Moara lui Assan, toate acestea mă fac să vreau să mă implic în soarta orașului unde am crescut și unde m-am format ca artistă.

În calitate de consilier doresc să mă implic în primul rând în zona mea de expertiză: arta și cultura. Vreau să mă asigur că banii publici nu mai sunt aruncați, vreau să particip la relansarea concursurilor publice pentru producție artistică, să mă implic în reorganizarea unor instituții menite să administreze banii pentru cultură precum ARCUB, AMPT sau Creart, să mă opun abuzurilor urbanistice și să reprezint sectorul cultural independent cu nevoile sale în cadrul Consiliului Local al Sectorului 1. 

Nu în ultimul rând, voi fi o susținătoare activă a accesului la facilități educaționale, culturale și artistice pentru copii, adolescenți, tineri și vârstnici, precum și pentru persoane cu dizabilități atât în centrul orașului, cât mai ales în zonele periferice sau în cartierele „dormitor” unde acestea lipsesc cu desăvârșire. 

 

Sunt Ionuț Tudor, iar convingerea de la care pleacă candidatura pentru Consiliul local al Sectorului 1 este legată de ceea ce trebuie să reprezinte politica: deservirea interesului general. Începând cu 2016 m-am implicat în constituirea Platformei Demos și elaborarea programului politic care a stat la baza înființării partidului.

Mă revoltă retragerea constantă a statului din îndeplinirea atribuțiilor sale fundamentale de protecție, de asigurare a egalității tuturor și a unor condiții cât mai propice ca fiecare persoană să se dezvolte în demnitate (din păcate o noțiune eminamente uitată).

Am studiat la Iași filosofia și dreptul, am un master în drept european și studii doctorale în domeniul dreptului comparat. Locuiesc de mulți ani în București, unde am activat ca expert în învățământul superior și jurist, iar în prezent sunt implicat în evaluări de programe operaționale și elaborare de strategii și asistență tehnică pentru administrația publică, dar și cadru didactic asociat la Facultatea de Jurnalism. 

Mă motivează candidatura pentru funcția de consilier local pentru că direcția politică din prezent nu favorizează bunăstarea majorității locuitorilor din sector (zona Gara de Nord versus Domenii, de pildă), nu există soluții de cooperare între toate părțile implicate în administrația publică,  nu se asigură direcționarea fondurilor publice în beneficiul tuturor cartierelor din sector.

Favorizez adoptarea de soluții inovatoare pentru problemele specifice cu care ne confruntăm la nivel de sector, fundamentate riguros și luând în considerare interesele majorității, fie că țin de locuire, sănătate, educație, aer curat, acces la resursele orașului. Susțin măsuri precum extinderea numărului de piețe (inclusiv volante) cu hrană sănătoasă direct de la producători, punerea accentului pe spații publice accesibile (piețe, parcuri, grădini, toalete, fântâni și cișmele), încurajarea organizării în conformitate cu economia socială (asocieri benevole de proprietari sub forma cooperativelor), construcția de locuințe sociale și soluții cooperative pentru posibilii proprietari de imobile, impozitarea progresivă a proprietarilor cu imobile sau/și automobile multiple, înființarea de centre comunitare la nivel de cartier, amplasarea în proximitate pentru marea majoritate a serviciilor publice esențiale (unități sanitare, creșe, grădinițe, școli), stabilirea de relații parteneriale între administrație și centrele de educație superioară.

Fără redistribuire nu poate exista progres!

 

Numele meu este Corina Chirilă, sunt biolog de profesie, cu specializarea biotehnologii în protecția mediului și în timpul liber îmi place să pictez, să scriu articole pe blogurile mele, să creez conținut pentru social media, să citesc și, nu în ultimul rând, să călătoresc și să mă plimb prin natură. Am o vastă experiență în organizațiile nonguvernamentale pentru protecția mediului și drepturile omului. 

Candidez din partea Demos pentru Consiliul local al Sectorului 1 cu dorința ca, prin expertiza mea, să contribui la o mai bună gestionare a problemelor de mediu și sănătate publică care afectează Bucureștiul. În momentul de față bucureștenii respiră un aer toxic si în fiecare vară există probleme acute cu țânțarii, în timp ce se folosesc tone de insecticid pentru o dezinsectie superficială ce țintește doar adulții, în timp ce larvele țânțarilor se dezvoltă în canalizări și în alte locuri unde există apă stătută. La toate acestea se adaugă prezența și răspândirea speciilor invazive care periclitează echilibrul ecosistemului local.

Consider că Bucureștiul și Sectorul 1 în special ar avea nevoie de o mult mai bună gestionare a problemelor de mediu și pentru aceasta ar fi nevoie de amplasarea de senzori de calitatea aerului astfel încât gradul de poluare a aerului să fie monitorizat constant. Deși groapa de gunoi Rudeni a fost închisă în zonă încă mai au loc arderi ilegale și este nevoie de măsuri pentru stoparea acestora. De asemenea, ar fi necesară prevenirea introducerii de specii invazive în mediu și limitarea răspândirii acestora și un program de dezinsecție mult mai eficient care să implice consultanță din partea unor specialiști în biologie astfel încât să se țină cont de biologia insectelor și să genereze rezultate mai bune.

 

Numele meu este Heimann Gabriel, sunt politolog, student la drept și am intrat recent în politică, nu pentru că urmăresc funcții, posturi, bani sau alte avantaje, ci pentru că am constatat injustețea din societate care a condus la sărăcirea unui număr semnificativ de oameni. 

Lipsesc din societatea românească politicile publice coerente cu privire la persoanele defavorizate, care trăiesc în condiții mizere și care se gândesc cu teamă la ziua de mâine. O reorientare este necesară la nivel național și local, către cei care nu sunt reprezentați, persoanele fără adăpost, persoanele care muncesc dar care de-abia rezistă de la lună la lună, persoanele bolnave cronic care sunt victime ale unui sistem public de sănătate deficitar, persoanele rome sau persoanele membre ale comunității LGBTQAI+ care sunt supuse la discriminare constantă.

Acestea sunt preocupările care mă motivează și pe care aș dori să le duc mai de parte în Consiliul local alături de colegii mei. Prin poziția de consilier doresc să aduc un aport cu privire la deciziile de la nivel de Consiliu în privința înființării de locuințe sociale, inclusiv pentru tinerii cu venituri reduse, extinderea serviciilor de sănătate publică persoanelor vulnerabile, cât și celor cu probleme de natură mentală, susținerea de ajutor juridic persoanelor care se confruntă cu situații de abuz la locul de muncă și nu numai, înființarea de farmacii sociale care să deservească persoanele cu venituri reduse, extinderea ajutorului oferit victimelor abuzului domestic și sexual.

Soluții există, soluții care se pot imaterializa. Totul ține de voință și viziune.