Manifestul Democrației și Solidarității

Într-o țară în care puterea politică și economică aparține unui grup restrâns de oameni, datoria noastră este să reconstruim de la bază, plecând de la oamenii simpli, de la drepturile, nevoile și aspirațiile lor, nu pentru a cuceri puterea, ci pentru a o reinventa după alte reguli. Proiectul nostru reflectă o putere care se bazează pe educație, pe implicare, pe cooperare, pe cinste, o putere folosită exclusiv pentru a construi o societate mai bună și mai dreaptă pentru toți.

Dacă vom menține traiectoria pe care ne aflăm acum, țara va rămâne condamnată la subdezvoltare și instabilitate. Elita politică guvernează fără viziune și fără proiecte, fiind preocupată doar de accesul la resurse, mimează lupta politică și instigă cetățenii la ură și dispreț reciproc. Economia se dezvoltă cu greutate, sacrificând atât energia întreprinzătorilor, cât și drepturile și prosperitatea angajaților. De multe ori sacrifică natura, resursele sau soarta comunităților locale. Educația și sănătatea devin servicii de lux pentru mulți dintre noi. Administrația este slabă, prost plătită și politizată, incapabilă să reziste abuzului de putere și cu atât mai puțin să susțină un proiect de dezvoltare. După 25 de ani de tranziție, trăim într-o societate pe care unii reușesc să o spolieze, din care mulți încearcă să scape și căreia cei mai mulți pot doar spera să îi supraviețuiască.

Credem în demnitatea tuturor oamenilor și în egalitatea lor în drepturi și oportunități, în libertatea și forța de a-și decide viitorul comun, în puterea de a schimba ceea ce pare greu de schimbat. Credem că democrația este pentru toți, tineri și bătrâni, bărbați și femei, educați și mai puțin educați, săraci și bogați. O democrație împlinită are nevoie de solidaritate, de cooperare, de încredere și de speranță.

Ne dorim:

  • Să depășim tensiunile politice sterile care maschează lupta pentru putere și compromisurile nefericite ale ultimelor decenii.
  • Să reducem drastic sărăcia, inegalitățile și privilegiile ce macină societatea din interior și o condamnă la instabilitate și subdezvoltare.
  • Să trecem de la un model economic bazat pe mâna de lucru ieftină, pe dumping social și de mediu la unul centrat pe producție, inovație, cooperare și sustenabilitate.
  • Să transformăm accesul general la educație, sănătate și cultură în priorități ale guvernării.
  • Să avem o guvernare transparentă și competentă, responsabilă în fața cetățenilor și capabilă să reziste capturii grupurilor de interese economice.
  • Să devenim mai responsabili față de natură și să construim instituții puternice de protecție a biodiversității, a apei și aerului.
  • Să oprim exploatarea distructivă a resurselor naturale și să integrăm prioritățile de dezvoltare economică cu cele legate de mediu și protecție a comunităților locale.

Împreună putem da un mesaj puternic pentru reconstrucția unei societăți prospere, juste și armonioase.

15 septembrie 2016

Manifestul a fost semnat de peste 120 de persoane

Carta Platformei Demos

Platforma Demos îşi asumă următoarele valori: egalitate, echitate, libertate, solidaritate, sustenabilitate, integritate, participare, toleranță, dialog, bună guvernare, transparență, competență, non-violență.

Sprijinim orice inițiativă comunitară, civică, culturală sau de alt tip care promovează sincer aceste valori.

Promovăm dezbaterea publică rațională, incluzivă, bazată pe idei și argumente.

Încurajăm gândirea critică și sprijinim vocile care nu pot răzbate în sfera publică din cauza diverselor bariere materiale, sociale sau culturale.

Milităm pentru o societate centrată pe respectarea tuturor drepturilor omului, așa cum sunt ele recunoscute în cartele, tratatele, convențiile și celelalte documente internaționale.

Susținem ferm egalitatea dintre femei și bărbați în toate domeniile.

Sprijinim și ne solidarizăm cu toate persoanele ale căror drepturi sunt încălcate.

Sancționăm orice discriminare și abuz împotriva cetățenilor și în special împotriva celor vulnerabili.

Suntem responsabili față de natură și față de generațiile următoare.

Promovăm participarea, cooperarea și diversitatea în interiorul și în afara Platformei.

Programul Demos

Programul Demos este un document colaborativ, redactat de către zeci de persoane, membri și prieteni care ne-au comunicat cu generozitate ideile lor. Le mulțumim tuturor pentru contribuție și pentru atitudinea constructivă.

Programul nu epuizează toate domeniile și problemele, ci reflectă locul în care am ajuns în dezbaterile publice și interne pe care le avem și consensul relativ pe care l-am construit. Este un document ce evoluează permanent care păstrează însă un nucleu de valori, principii și propuneri care ne dau identitate, ne unesc și ne oferă o direcție de acțiune.

Pentru ce luptăm?

Dezvoltare economică durabilă și echitabilă

Muncă decentă pentru o viață demnă și sigură

Societate solidară și servicii publice accesibile

Educație publică de calitate, gratuită, universală și incluzivă

Politică democratică, administrație puternică

Justiție eficientă și independentă

Societate a drepturilor și libertăţilor

Mediu curat, comunități sustenabile și sănătoase

Hrană sănătoasă, suficientă și accesibilă pentru toți

Sate productive, agricultură sustenabilă, comunităţi rurale solide

Sistem integrat, rapid și sigur de transport

Cultură accesibilă, lucrători culturali respectați

Europa Socială, Europa Noastră

Te rugam spune-ne parerea ta!


[recaptcha theme:dark size:compact]