Platforma Demos a devenit activă în toamna anului 2015, ca răspuns la nevoia de organizare a energiilor progresiste, articulând o puternică critică la adresa subdezvoltării,  inegalității și divizării societății românești. În 15 septembrie 2016, am lansat Manifestul Democrației și Solidarității, punctul de plecare al unei construcții pe termen lung capabile să transforme politica românească.

Credem în demnitatea tuturor oamenilor și în egalitatea lor în drepturi și oportunități, în libertatea și forța de a-și decide viitorul comun, în puterea de a schimba ceea ce pare greu de schimbat. Credem că democrația este pentru toți, tineri și bătrâni, bărbați și femei, educați și mai puțin educați, săraci și bogați. O democrație împlinită are nevoie de solidaritate, de cooperare, de încredere și de speranță.

Rolul nostru este atât civic cât și politic. Dorim un spațiu public activ și divers în care să se facă auzite toate vocile, mai ales ale celor vulnerabili. Organizăm dezbateri și forumuri publice și am luat numeroase mesaje publice. Suntem într-un proces continuu de extindere și structurare în țară și străinătate. La inițiativa unor colegi din Platformă a fost înființat și Institutul pentru Solidaritate Socială, un ONG cu activitate de cercetare și educativă, cu care Platforma va colabora.

În iunie 2018 a fost înregistrat Partidul Democrației și Solidarității – Demos, brațul politic și electoral al Platformei prin intermediul căruia vom participa la alegeri.

Majoritatea membrilor și prietenilor Platformei nu au mai făcut politică, fiind însă activi la nivel civic și comunitar. Schimbăm felul prin care se face politică, construind curat, pe baze voluntare, cu resurse modeste dar transparente, totul în sprijinul unor valori și principii în care credem.