La o săptămână după Ziua Națională, în fiecare an, sărbătorim Legea fundamentală, aflată la baza statului şi democrației românești.
Conceptul își are originile la începutul secolului al XVIII-lea, odată cu schimbarea de perspectivă determinată de Epoca Luminilor, când s-a impus ca statele să adopte acte ce aveau rolul să reflecte valorile, aspirațiile, sentimentele sociale și morale spre care tindeau locuitorii acestora. Constituția nu doar că legitimează structuri și instituții politice, economice și juridice, incluzând reglementările privitoare la instituirea și exercitarea puterii în stat și raportul dintre puterile statului, ci înglobează drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor, așa cum au fost consacrate și extinse în cursul secolului al XX-lea.
Din păcate, în ultimul timp se dezvoltă tendințe care duc la limitarea sau restrângerea drepturilor. Inițiativa modificării Constituției în direcția restrângerii noțiunii de căsătorie se înscrie în această tendință regresivă ce nu este explicabilă în contextul adeziunii ferme a României la Convenția Europeană a Drepturilor Omului și a altor reglementări similare.
Constituția statului român trebuie să fie modificată doar în sensul clarificării, extinderii şi protejării sporite pentru drepturile şi libertățile fundamentale. Astfel, cu ocazia Zilei Naționale a Constituției, reiterăm dorința noastră de face din Legea fundamentală un instrument puternic de garantare a drepturilor și libertăților cetățenilor și de combatere a inegalităților, diferențelor sau chiar discriminărilor pe bază de orientare sexuală, naționalitate, etnie, religie, avere sau origine socială.