Protestul a fost declanșat în urmă cu o săptămână, ca reacție la faptul că bugetul companiei prevedea 0 creșteri la fondul de salarii pentru anul viitor, în condițiile în care salariile sunt foarte mici, iar lipsa cronică de investiții a înrăutățit constant condițiile de lucru în cariere.
Oferta administrației de un adaos de 700 de lei brut (o creștere de aproximativ 10-12%), a fost respinsă de angajați, care au cerut o creștere de 45%, inclusă în salariul de bază, și nu ca adaos care ar putea fi eliminat oricând și la care nu se aplică sporurile.
În această situație s-a ajuns din neglijența autorităților naționale, care au marginalizat acest sector. Lipsa strategiei și a investițiilor în sectorul energetic a creat dependența de electricitatea produsă prin arderea cărbunelui, o tehnologie învechită, poluantă și neeconomică. 10 state UE au strategii pentru eliminarea cărbunelui din mixul energetic până în 2030, pregătind în același timp o tranziție justă a lucrătorilor și comunităților din care provin. Deși producerea de energie pe bază de cărbune este poluantă și este nevoie politici orientate pe termen lung către eliminarea acestui tip de producție, în momentul de față această componentă are un rol strategic în sistemul energetic național, iar oprirea sa creează blocaje majore.
Demos își exprimă solidaritatea cu lucrătorii aflați în grevă, care au revendicări justificate și cere Companiei să își retragă acțiunea împotriva minerilor dați în judecată. Dreptul la grevă este un drept fundamental, garantat de articolul 43 din Constituția României și convențiile Organizației Internaționale a Muncii ratificate de România.
Reamintim că este nevoie de modificarea urgentă a Legii Dialogului Social nr 62/2011 care împiedică și restrânge exercitarea dreptului la grevă, limitând posibilitatea de a declanșa conflictul de muncă doar la momentul încheierii Contractului Colectiv de Muncă la nivel de unitate. Această lege nedreaptă trebuie modificată pentru a restitui dreptul liber la asociere, acțiune și reprezentare a lucrătorilor, după cum am arătat în campania #pentrucemuncim.
BUNA ZIUA,
Am o intrebare si respectuos va rog sa imi raspundeti.
Cine a hotărât ca doamna Popa Elena este vocea personalului roman din domeniul ingrijire?
A constituit un grup in care se instigă la ura, limbaj neadecvată, persoanele care doresc sa isi exprime civilizat parerea sunt jignite blocate.
A scris diverse informatii care au venit în sprijinul nostru, recunosc.
Dar ce a permis mai tarziu si inca permite este neacceptabil.
De aceea va informez ca Popa Elena nu este reprezentanta si nici vocea personalului care lucrează în Austria.
Nereguli exista si in firmele austriece.
Nereguli exista peste tot.
Exista solutii concrete si legale pentru tot si toate.
Sa fim uniți în Bine, in adevar, sa învățăm de inseamna educatie, respect , legalitatea.
Cu apreciere
Duminica Angela