Astăzi sărbătorim ziua Europei. Ca parte a ei, vedem acest lucru ca o responsabilitate, mai ales în acest an, când ne confruntăm cu toții cu o epidemie periculoasă.
Criza medicală, criza economică și criza socială din aceste luni ne-au dezvăluit slăbiciunile structurale ale sistemelor noastre. Este vorba, în primul rând, de sistemul de sănătate: după decenii de neglijare și de așa-zise reforme care nu au făcut decât să îl slăbească și să îl privatizeze, și-a arătat limitele, deși personalul medical face eforturi disperate pentru a salva viețile concetățenilor noștri. Politica de sănătate este în Uniunea Europeană o politică națională, deci nu putem blama Uniunea pentru ce am neglijat și subfinanțat acasă. Putem însă acuza direcția generală a politicii UE de a sacrifica cheltuielile sociale pentru a menține deficite și așa-zise echilibre bugetare.
Eșecul acestei direcții a fost înregistrat chiar în timpul epidemiei, când au fost relaxate regulile deficitului și cele ale sprijinului guvernamental prin ajutor de stat. Criza actuală nu este însă singura, avem multiple nevoi și urgențe sociale și ecologice pe care trebuie să le rezolvăm: sărăcie și inegalități, locuire inadecvată, muncă precară și venituri mici, acces scăzut la servicii publice, ameninţarea unei catastrofe ecologice. Toate acestea trebuie abordate printr-o acțiune energică a guvernării – atât a celei naționale, cât și a celei europene. Nu mai putem închide ochii la fuga de taxare și de impozitare, la privatizările de tot felul, la exploatarea lucrătorilor și la distrugerea mediului.
Uniunea Europeană are mult de recuperat pentru a construi pilonul său social, la fel ca multe țări membre, printre care şi România. Până acum, am eșuat să ne susținem propriii cetățeni – şi pe cei care trăiesc în țară, și pe cei care au plecat la muncă în Europa din cauza salariilor mici. Este misiunea noastră a tuturor să ne asigurăm că, acasă sau în Europa, concetățenii noștri sunt protejați și susținuți.
La nivel european, libera circulație a persoanelor, a mărfurilor, a serviciilor și a capitalurilor trebuie să fie dublată de măsuri sociale corespunzătoare. Uniunea Europeană nu poate fi o adevărată uniune decât în măsura în care reușește să fie și socială și solidară. Pentru o asemenea uniune luptăm, în toate țările și la toate nivelurile! 🇪🇺✊
[Descriere foto: Text Europa Solidară, Europa Noastră și Logo Demos]
–
Urmărește-ne și pe Facebook:#democratie #solidaritate #demos #EuropaSolidara #EuropaNoastra